Elixir d’Anvers

Niezwykła gorzelnia, założona w 1863 roku i do dziś działająca w zabytkowych XIX wiecznych wnętrzach, destylująca na maszynach, które pamiętają czasy François-Xaviera de Beukelaera, założyciela firmy i twórcy receptury jej najbardziej znanego likieru, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Firma ma pięć zabytkowych i wciąż działających alembików, XIX wieczne cysterny i kadzie do fermentacji, rzędy starych dębowych beczek, a wszystkie maszyny są ustawione tak samo jak na dawnych fotografiach i tak samo pracują jak w latach 20. XX stulecia.
Żółtej barwy likier Elixir d’Anvers to efekt maceracji a potem destylacji 32 ziół i kwiatów sprowadzanych z różnych stron świata. Bazowym alkoholem jest genever – tradycyjny niderlandzki trunek, robiony na bazie zbóż, przede wszystkim słodu jęczmiennego oraz z dodatkiem owoców jałowca. Likier, po dodaniu cukru, następnie dojrzewa w dębowych beczkach przez pięć miesięcy. Firma produkuje także inne alkohole, wśród nich Elixir de Spa, likier jajeczny Advocaat, pomarańczowy Triple Sec Curaçao, kawowy Coffee Elixir d’Anvers, wódki owocowe Bökland oraz Genever – młody i starzony. Firmę można zwiedzać, na miejscu prowadzone są degustacje, jest tu także sklepik oferujący wszystkie produkty. Sama hala produkcyjna przypomina muzeum, ale prawdziwą perełką jest starannie odtworzony XIX wieczny gabinet François-Xaviera de Beukelaera, z oryginalnymi meblami, obrazami, starymi butelkami.

Najstarsza maszyna w zakładzie, kadź fermentacyjna z połowy XIX wieku, wciąż pracuje

XIX wieczne alembiki

Kotły destylacyjne

Tu dojrzewa genever

Elixir d’Anvers

Maszyna do etykietowania, jedna z nielicznych nowych w zakładzie

Tak wyglądała firma w latach 20., XX wieku

Dawna reklama Elixir d’Anvers

Dawna reklama Elixir de Spa

Obraz z gabinetu założyciela

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.