10 lutego odbyło się już czwarte spotkanie z destylarnią Kilchoman zorganizowane przez Adama Kucharuka. Tym razem do spróbowania były butelki: Kilchoman Sauternes Cask Matured, Kilchoman Vintage 2009 8YO, Kilchoman Vintage 2010 9YO, Kilchoman The Netherlands Small Batch Release no 1 i Kilchoman Machir Bay CS Limited Edition. Oceny były wysokie i wyrównane, wygrał z przewaga zaledwie siedem setnych punkta Kilchoman z beczek po sauternes, wyprzedzając edycję Vintage 2010.
Kilchoman Sauternes Cask Matured (50%)
Destylacja 2011, butelkowanie 2016, tylko beczki po sauternes. Zapach słodko-medyczny – propolis, syrop sosnowych, trochę nut politurowych, kleju. Smak potężny, bardzo mocno torfowy, medyczny, jodyna, śliwki, ale też smar, jest tez miodowa słodycz. Finisz słodko-cierpki, tytoń, miód, syrop wiśniowy, pieczone jabłka, sadza.
26/27/26,5/7,5=87
Kilchoman Vintage 2009 8YO (46%)
Butelkowanie 2017, ex-bourbon i sherry oloroso. Zapach słodki, bakaliowo-miodowo-pigwowy, do tego nuta ziołowa. W smaku torf, nuty medyczne, cukier trzcinowy, kukułki. Posmak drożdży, lekko goryczka, sadza, śliwki wędzone, czarne oliwki.
25/25,5/25/7,5=83
Kilchoman Vintage 2010 9YO (48%)
Butelkowanie 2019, ex-bourbon i sherry oloroso. Zapach wyrazisty, sporo torfu, sadzy, nuty roślinne, do tego rodzynki, daktyle, propolis, torf. Smak przyjemny, cierpko-słodki, jest torf, są jabłka, gruszki, sól, nuty apteczne. Finisz słono-cierpki, kwaśne jabłka, śliwka wędzona, apteka.
27/27,5/27/8=89,5
Kilchoman The Netherlands Small Batch Release No 1 (47%)
1260 butelek – beczki po bourbonie, sherry oloroso i pedro ximenez, wiek ok. 6-7 lat. Zapach ciasta drożdżowego, śliwek, gruszek, sadzy, fermentujące owoce. Smak dość lekki, dużo torfu, dymu. W finiszu dużo cierpkiej wiśni, kamienny torf, dym i gruszkowa słodycz.
26/26/26,5/7,5=86
Kilchoman Machir Bay CS Limited Edition (58,6%)
Beczki po bourbonie (90%) i sherry oloroso (10%), wiek destylatów – ok. 6 lat. Aromat lasu, jałowca, paproci, mchu, sadzy, wędzonych śliwek, nuta medyczna, „pastylkowa”. Do tego nuty maślane i słodkie. Smak wyrazisty, cierpki (wiśnie), bardzo torfowy, bardzo mineralny, dużo miodowej słodyczy, poza tym goryczka, chinina i sól. W finiszu miód, śliwki, gruszki, sól, imbir, sadza, anyż, nuty medyczne, powraca nuta leśna, jak piniowy syrop.
25/27/27/8=87