Brandy, koniak, armaniak – najczęściej pijemy je w głębokich kieliszkach o kształcie tulipana, delektując się ich aromatem i smakiem. Od wieków jednak ten szlachetny winogronowy trunek wykorzystywany jest jako składnik koktajli, misteli czy win wzmacnianych. Brandy bowiem świetnie łączy się ze słodkimi, soczystymi owocami – jak brzoskwinie, morele czy pomarańcze, ale i bardziej cierpkimi, jak wiśnie. Dobry dodatkiem są także zioła, o czym można się przekonać popijając B&B, czyli Brandy&Benedictine. Jest także zacnym dodatkiem do koktajli podawanych na ciepło oraz z dodatkiem jajek (egg nog, egg sour). W niewielkiej książeczce znalazły się propozycje ponad 50 koktajli na bazie brandy – receptury i fotografie.

Komentarze

Źródło: „Koktajle z brandy”, Wiedza i Życie, Warszawa 2003.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail