Kolekcja Duncan Taylor

Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly, gdzie mają też własną małą destylarnię, magazyny i linie do butelkowania. Przez lata działalności zabutelkowali ponad 100 różnych whisky – rzadkich single malts, ale też blendów i blended malts. Perłą w koronie jest seria Rarest Collection, to butelkowana w eleganckie karafki, niezwykle drogie i rzadkie whisky jak np. Macallan z 1969 roku czy whisky z nieistniejących już destylarni: Kinclaith, Banff czy Glenugie. Seria Octaves to niezwykłe whisky, które przed zabutelkowaniem trafiają na co najmniej 90 dni do bardzo małych 60 l beczek, zwanych oktawami, co przyspiesza proces dojrzewania. Seria Dimensions, to kolekcja single malt i single grain whiskey, butelkowanych z mocą beczki lub z mocą 46%. W serii Single Range ukazują się drogie i poszukiwane destylaty, co najmniej 30-letnie whisky z nieczynnych już destylarni. Seria Tantalus to whisky co najmniej 40-letnie, finiszowane w beczkach po sherry lub porto. W 2001 roku włączono do oferty szacowną serię whisky blendowanych Black Bull, znaną od 1933 roku. Tańsza oferta to blended malt Whisky Galore – wersja 5-, 7- i 10-letnia, której nazwa nawiązuje do tytułu powieści Comptona MacKenzie, poświęconej zatonięciu w 1941 roku statku S.S. Politician, którego ładownia wypełniona była tysiącami butelek z whisky. Dymne nuty pokazuje 10-letnia whisky Auld Reekie. Firma ma też swoje blendy jak np.: The Big Smoke, Smokin, Scottish Glory czy Loch Ness. W ofercie jest też gin Indian Summer oraz kolekcja rumów.

Podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze sesję masterclass z whisky z kolekcji Duncan Taylor poprowadził Fergus Simpson, postać znana w świecie whisky, kolekcjoner, wcześniej związany z William Grant i marką Glenfiddich, obecnie global brand ambassador Duncan Taylor.

Glentauchers Dimensions 6YO (46%) – whisky zabeczkowana w 2008 roku, zabutelkowana w 2014, wypuszczono 351 butelek. Glentauchers to destylarnia ze Speyside, ze stajni Pernod Ricard, jeden z podstawowych single malt w blendzie Ballantine’s, ale także wykorzystywana do zestawiania blendu Teacher’s. Nie ma wersji torfowych whisky Glentauchers, rzadko zdarzają się niezależne butelkowania single malt. Aromat jest wyraźnie owocowy – jabłka, morele, do tego nuty maślane, mleczne oraz kwiatowe. Smak słodki, delikatny, biała czekolada, nuta sherry, orzecha włoskiego, rodzynki. Finisz krótki, bakaliowy, dość płaska whisky. 3/5

Glenallachie Octave 9YO 2008 (51,1%) – sześć miesięcy dodatkowego leżakowania w małej beczce octave po sherry, wypuszczono zaledwie 56 butelek. Glenallachie to kolejna mało znana destylarnia w kolekcji, kolejny wypełniacz blendów i znów właścicielem jest Pernod Ricard. Właściwie wszystkie whisky Glenallachie leżakują wyłącznie w beczkach po bourbonie, więc finiszowanie w małych beczkach po sherry oloroso na pewno nie oddaje prawdziwego charakteru destylarni. Aromat jest bardzo słodki – toffi, ciasteczka maślane, wiśnie, orzechy laskowe. W smaku prażone (nawet dymne) ziarno, dużo sherry, winna pleśń (ale przyjemnie). W finiszu przypalona grzanka z marmoladą brzoskwiniową. 3.5/5

Bunnahabhain Octave 9YO 2008 (53,1%) – również sześć miesięcy w beczkach octave, wypuszczono 72 butelki. Chociaż jest to nie torfowana wersja single malt z destylarni Bunnahabhain, to i tak czuć nuty dymne, obecne w wodzie i ziemi wyspy Islay. Aromat jest słodki i maślany, mleczko skondensowane, toffi. W smaku jednak jest i dym, i jod, cierpkość, ziemistość. Wytrawny finisz zaskakuje czerwoną porzeczką. 3.5/5

Craigellachie Octave 7YO 2008 (53,2%) – po siedmiu latach spędzony w beczkach po bourbonie w Speyside, umieszczono ją na dodatkowych osiem miesięcy w beczkach octave. Wypuszczono 113 butelek. Aromat mięsny, ciężki, siarkowy, jest tu ser i kapusta, do tego miód. W ustach prażone ziarno, przypalona grzanka z pikantna oliwą, chipsy bekonowe. W finiszu siarka i zepsute mięso. Niezwykle oryginalna, przypomina stary styl destylarni Mortlach, Craigellachie zwykle nie jest tak ciężka. 3.5/5

The Big Smoke (46%) – na koniec coś torfowego. Blended malt, mocno torfowy (25-28 ppm), złożony z destylatów z: Bowmore, Bruichladdich i Caol Ila. W nosie: dym, jodyna, mleczna czekolada, toffi, a w smaku torf, dużo jodu, smolistość. W finiszu ziemistość i dym. 3/5

Fergus Simpson pokazał w Jastrzębiej Górze whisky młode, ale w kolekcji Duncan Taylor są prawdziwe perełki o znacznie dłuższym rodowodzie. Te zaprezentowane single malts były w cenie ok. 250 zł za butelkę, The Big Smoke ok. 200 zł, natomiast starsze roczniki (np. Strathclyde 1990) kosztują powyżej 600 zł.

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.