Warszawska Wytwórnia Wódek Koneser działała do 2007 roku, kiedy zbankrutowała. Dziś jej neogotyckie zabudowania z czerwonej cegły są zajęte przez galerie, kluby, amatorskie teatry. Powstaje tu osiedle mieszkaniowe, które będzie wkomponowane w dawną zabudowę. W 2017 roku ma rozpocząć działalność Muzeum Polskiej Wódki. Zakład powstał w 1899 roku, a początkowo na terenie fabryki działały dwie firmy Rektyfikacja Warszawska i Warszawski Skarbowy Skład Win, obydwa pod carskim ustawodawstwem. Rektyfikacja Warszawska zajmowała się oczyszczaniem spirytusu, natomiast za zestawianie i butelkowania odpowiadała druga firma. W 1919 roku zakład został przejęty przez Państwowy Monopol Spirytusowy. Warszawska Wytwórnia Wódek była jedną z pierwszych elektryfikowanych stołecznych fabryk i należała do grupy najbardziej zaawansowanych technologicznie zakładów produkcyjnych w Warszawie. Z pobliskiej linii kolejowej od Dworca Wileńskiego do zakładu doprowadzono bocznicę. To tu w latach II Rzeczypospolitej powstały najbardziej cenione polskie marki wódki: Luksusowa, Wyborowa, Żytniówka, Żubrówka czy Siwucha. Część zabudowań carskiej gorzelni zajęła przylegająca do Konesera mennica państwowa. Gorzelnia działała też do 1944 roku pod niemiecką okupacją. W PRL destylarnia stała się częścią Warszawskich Zakładów Przemysłu Spirytusowego Polmos. Nadal produkowano tu ogólnopolmosowe wódki, w tym Luksusową czy Wyborową oraz ceniony Winiak Klubowy, a spirytus z Konesera był wykorzystywany także przez Polmosy w Siedlcach i Józefowie. Na początku lat 90. XX wieku, po rozpadzie struktur Polmosu, zaczęto wprowadzać własne receptury, pojawiły się takie marki jak wódki czyste: Metropolis, Legenda, Warszawska, Planet, Zagłoba, Koneser (także w wersjach smakowych – żurawinowa i owoce leśne), Targowa, Bycza, wódki gatunkowe: Oleńka, Kniejówka, Maximus, nadal produkowano Winiak Klubowy. Firma miała w ofercie spirytusy z ziemniaków i zbóż, wódka Metropolis była mieszanką zbożowo-ziemniaczaną. W 1999 roku wykupiono prawa do ogólnopolmosowych marek Winiak Klubowy (przez jakiś czas produkowany w Józefowie, potem w Polaninie, w Środzie Wlkp.) i Stołeczna Żytnia. Na początku XXI wieku, kiedy Koneser jeszcze produkował alkohol, planowano wykorzystać część jego pomieszczeń na muzeum gorzelnictwa. W 2007 roku tereny te wykupiła jednak firma BBI Development i pojawiły się nowe, wciąż realizowane, plany zagospodarowania zabytkowej przestrzeni, zaś sama gorzelnia przeszła do historii. Wskrzesił ją jednak Jarosław Nowociel, tyle że nie w Warszawie lecz w Warce, ale pod dawną nazwą Warszawska Wytwórnia Wódek Koneser. Pan Jarosław Nowociel wykupił nazwę Koneser, receptury (m.in. na: Winiak Klubowy, wódki czyste: Koneser, Targowa czy Metropolis), wykupił także od syndyka masy upadłościowej warszawskiej fabryki cały park maszynowy. Początkowo prowadził tylko sprzedaż hurtową alkoholi, zlecając gorzelniom w Józefowie i Środzie Wlkp. produkcję niektórych marek, a pod koniec 2012 roku uruchomił w Warce własną, w pełni zautomatyzowaną, wytwórnię wódek. Obecnie jej oferta obejmuje wódki: Targowa, Grandis, Bycza, Proximus, Koneser De Luxe, Koneser Premium, Gaśnica czy Lux oraz alkohole smakowe: Winiak Klubowy, Ctapka, Kniejówka, Akropolis, Napoleon Lorson, Warszawska (grejpfrutowa, cytrynowa, wiśniowa i żurawinowa), a także Spirytus Spożywczy 95%. Powstają tu także wódki na zamówienie, private labels, np. dla sieci sklepów Topaz marka Od Szymona (Bimber, Wódka i Cytrynówka). Firma ma cztery sklepy z alkoholami – trzy w warszawie i jeden w Grójcu.
Zdjęcia z 2009 roku
i z 2013
a tu zakład Koneser w Warce