po Finlandii druga najbardziej znana fińska wódka, obydwie zresztą są destylowane w tej samej gorzelni, choć obecnie mają różnych właścicieli. W Finlandii sprzedawana z lokalnym określeniem wódki – Koskenkorva Viina – i familiarnie nazywana Kossu. Właścicielem marki jest państwowa firma Altia, destylacja odbywa się w gorzelni Koskenkorva w wiosce Ilmajoki, butelkowana jest w Rajamäki. Jest to lekka wódka o neutralnym, słodkawym i nieco dymnym smaku. Firma informuje, że Koskenkorva destylowana jest 250 razy, oczywiście jest to związane z wysokością kolumn i liczbą półek, gdzie alkohol jest oczyszczany w procesie destylacji ciągłej. Podobnie jak w przypadku Finlandii, do produkcji używa się sześciorzędowych źdźbeł jęczmienia. W procesie mieszania dodaje się wody lodowcowej oraz odrobiny cukru. Sprzedawana jest w wersjach 38% i na eksport – 40% i 60% bez dodatku cukru, jest też żytnia Koskenkorva Viina Ruis oraz w pięciu wersjach smakowych: borówka czarna i czerwona, zielone jabłko, mieszanka skandynawskich jagód oraz wanilia.
…wyjątkowe „ścierwo” 🙂 a łeb boli po tym, że HEJ …o głowie nawet nie wspomnę