Koskenkorva

po Finlandii druga najbardziej znana fińska wódka, obydwie zresztą są destylowane w tej samej gorzelni, choć obecnie mają różnych właścicieli. W Finlandii sprzedawana z lokalnym określeniem wódki – Koskenkorva Viina – i familiarnie nazywana Kossu. Właścicielem marki jest państwowa firma Altia, destylacja odbywa się w gorzelni Koskenkorva w wiosce Ilmajoki, butelkowana jest w Rajamäki. Jest to lekka wódka o neutralnym, słodkawym i nieco dymnym smaku. Firma informuje, że Koskenkorva destylowana jest 250 razy, oczywiście jest to związane z wysokością kolumn i liczbą półek, gdzie alkohol jest oczyszczany w procesie destylacji ciągłej. Podobnie jak w przypadku Finlandii, do produkcji używa się sześciorzędowych źdźbeł jęczmienia. W procesie mieszania dodaje się wody lodowcowej oraz odrobiny cukru. Sprzedawana jest w wersjach 38% i na eksport – 40% i 60% bez dodatku cukru, jest też żytnia Koskenkorva Viina Ruis oraz w pięciu wersjach smakowych: borówka czarna i czerwona, zielone jabłko, mieszanka skandynawskich jagód oraz wanilia.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

1 komentarz do “Koskenkorva”

  1. Huitzilopochtli Cieslowski

    …wyjątkowe „ścierwo” 🙂 a łeb boli po tym, że HEJ …o głowie nawet nie wspomnę

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.