W grudniu, nakładem M&P Alkohole i Wina Świata, ukaże się książka Łukasza Gołębiewskiego „Calvados”. To trzeci tom w serii monografii poświęconych wykwintnym alkoholom – po książkach o koniaku i bourbonie. Kolejny tom poświęcony zostanie irlandzkiej whiskey i ukaże się zapewne w połowie 2017 roku.
Jak pisze autor: „Kalwados, czy też calvados, bo tak nazywa się w swojej ojczyźnie, a także w literaturze anglosaskiej, to prawdopodobnie najlepsza na świecie jabłkowa brandy. A na pewno najbardziej znana. Wojciech Młynarski śpiewał: Calvados to coś więcej niż trunek – to sposób bycia. Bohaterowie słynnej pacyfistycznej powieści Ericha Marii Remarque’a „Łuk triumfalny”, Joanna i doktor Ravic, delektują się kalwadosem. Tego się nie pije, to się po prostu wdycha – mówi bohaterka powieści Remarque’a. Złocisty trunek popijali w słońcu plaż Étretat Claude Monet, Eugène Boudin, Marcel Proust czy Guy de Maupassant. Naśladowany i podrabiany w wielu regionach świata, lecz ta jabłkowa brandy nigdzie nie smakuje tak jak w Normandii”.
Książka będzie do dostanie od końca grudnia w sieci sklepów M&P Alkohole i Wina Świata.