Słoik, a w nim galaretka czy też dżem o mocy 11%. To likier molekularny, wymyślony przez Marka Senatora. Oto, co na ich temat mówi sam twórca: „Alkohol w słoikach do jedzenia jest moim własnym pomysłem. Powstał na bazie receptur na drinki molekularne. Ich zastosowanie jest podobne do innych produktów kuchni molekularnej. Doskonale sprawdzą się na przyjęciach jako finger food, mogą dopełniać smakowo inne dania kuchni molekularnej. Oczywistą ich zaletą w gastronomii jest możliwość użycia natychmiast po otwarciu. Pasują również klasycznie jako dodatek do lodów, deserów czy naleśników. Do ich zżelowania nie była użyta żelatyna, więc mogą być stosowane w kuchni wegetariańskiej. Użyłem naturalnych składników – agaru i pektyn” – opowiada Marek Senator. Likiery zostały zapakowane w słoiki, które nie mają w środku uskoku, dzięki czemu można wybrać je do końca. Są pyszne.
Jeżyna z Rumem (11%)
Aromat czekolady i owoców, smak też, dużo czekolady, jeżyna, pestki. Przyjemne połączenie cierpkości owocu i słodyczy melasowej.
26/26,5/26/7,5=86
Brzoskwinia z Miętą (11%)
Aromat bardzo miętowy, leciutko bazylia. Smak jak czekoladka After Eight. Posmak przepyszny. Orzeźwiający i miętowy.
26/27,5/27,5/8=89
Morela z Rumem (11%)
Mocniej czuć rum. W smaku poza morelą czuć czereśnię, figę i czekoladę. Posmak bardzo słodkiej moreli.
26/27/26/7,5=86,5
Śliwka w czekoladzie z rumem (11%)
Kakao, powidła z czekoladą, miód. Smak przepyszny, śliwki w czekoladzie, powidła śliwkowe. Przyjemny śliwkowy posmak.
26/28/28/8=90
Truskawka z rumem (11%)
Aromat charakterystyczny dla owocu i lekko waniliowy. Smak rumowo-czekoladowo-owocowy. Bardzo przyjemny słodki posmak. Pesteczki.
26/26,5/26,5/7,5=86,5