Litewskie miody

Lietuviškas Midus to firma powstała w 1959 roku, jest to czołowy producent miodów pitnych oraz miodowych destylatów na Litwie. Zakład w miejscowości Stakliškės można zwiedzać, a przy okazji degustować miodowe znakomitości. W dawnej wieży słodowej urządzono muzeum miodów pitnych, zgromadzono tu też kolekcję dawnych naczyń do konsumpcji miodu, jak np. stary róg, który służył jako litrowy kielich.


Rocznie robią ok. 200 tys. l alkoholi. W Stakliškės odbywa się fermentacja i destylacja miodowego wina, a także maceracja dodawanych do miodów i destylatów ziół, jagód, kwiatów, przypraw korzennych, papryczek chilli czy ziaren kawy. Miody są sycone, fermentacja odbywa się z udziałem drożdży piwnych, co jest specjalnością zakładu, przefermentowany miód ma 15-16%. Do mocniejszych trunków, a tych w ofercie nie brakuje, dodawany jest spirytus zbożowy, a do czołowego produktu jakim jest mocny likier Żalgiris wykorzystywany jest własny destylat miodowy. Firma ma kubłowy aparat odpędowy, w którym destyluje miód, a także jabłka.
Łącznie oferują kilkanaście rodzajów miodowych napitków, od lekkich miodów powstałych w wyniku fermentacji (Stakliškės, Bočių, Trakai) przez mocniejsze nektary (Šventinė, Vilnius, Ragenaitė, Trys Karaliai, Suktinis), po bardzo mocny miodowy destylat Żalgiris (75%), który jest litewską chlubą. Są też ciekawostki jak propolisowa nalewka Bičių pikio trauktinė (35%) czy niezwykle osty z papryczkami chilli miód Stakliškių pipirinė (45%) oraz nowości w ofercie – miód z domieszką szkockiej whisky Stakliškės Honey (40%) i destylat jabłkowy z dodatkiem jagód jałowca Nemunas (60%). Na miejscu dostępny jest też młody, bardzo orzeźwiający napój miodowy – Midus (6%). poza tym firma robi cydry.
Żalgiris destylowany jest z miodu w małym kotle, potem dodawane są zioła i na dwa lata trafia do beczki. Ma 75%, receptura powstała w 1971 roku. Dodawany są: sok żurawinowy, kwiat lipy, jagody jałowca i tymianek. Najbardziej znany miodowy mocny trunek, Suktinis, leżakuje dwa lata, ma 50% i w jego skład wchodzi 14 składników, m.in.: trawa żubrowa, żołędzie, chilii, lipa, rumianek, chmiel mniszek lekarski, kwiat topoli. Nazwa pochodzi od litewskiego ludowego tańca.
Tradycje robienia miodu na Litwie sięgają starożytności. Obecny zakład wybudowano w XIX wieku – były tu słodownia i browar. Po likwidacji browaru w 1959 roku uruchomiono fabrykę miodów. Twórcą większości receptur był wieloletni dyrektor Lietuviškas Midus – Aleksandras Sinkevičius. Pierwszy wyprodukowany miód nazywał się Dainava, następny – Gintaras, czyli bursztyn. Niedawno w magazynach odnaleziono kilka butelek miodów z początkowego okresu funkcjonowania firmy, po otwarciu jednej z nich okazało się, że trunek wciąż smakuje wybornie. Obecnie firma jest prywatna.

1 komentarz do “Litewskie miody”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.