Los Alambiques i agawy

Producent tequili Ocho otworzył nową destylarnię i centrum dla zwiedzających w Jalisco. Nowa lokalizacja, zwana Los Alambiques, znajduje się na wzgórzu wśród pól agawy, z których roztacza się widok na Arandas. Teren znany jest jako El Cerro del Gallo i należał do Dona Felipe Camareny, czyli dziadka obecnego mistrza destylacji Carlosa Camareny. Obiekt obejmuje również kantynę i restaurację nazwaną „La Cantina de Don Tomas”, na cześć zmarłego w kwietniu 2021 roku współzałożyciela Ocho, Tomasa Estesa.

Marka Tequila Ocho powstała w 2008 roku w wyniku współpracy pomiędzy Tomasem Estes i rodziną Camarena, która produkuje Tequila Tapatio. Obecnie sprzedawana jest w ponad 20 krajach.
Nowa lokalizacja zwiększa moce produkcyjne, zapewniając jednocześnie niezmienność tradycyjnych procesów produkcyjnych. Agawa jest powoli pieczona w kamiennych piecach przez 48 godzin, a następnie chłodzona w piecach przez dodatkowe 24 godziny. Następnie jest kruszona i fermentowana w drewnianych kadziach. Przefermentowany sok z agawy jest poddawany podwójnej destylacji, najpierw w nierdzewnym alembiku z miedzianymi elementami, a następnie w małym, w pełni miedzianym alembiku. Linia rozlewnicza jest nadzorowana przez ponad 100 pracowników, którzy naklejają etykiety i ręcznie sprawdzają butelki. Pozostałości włókien agawy i wywaru z produkcji są wykorzystywane do kompostu, który wraca na pola agawy rodziny Camarena jako nawóz. Wszystkie materiały opakowaniowe niewykorzystane w produkcie końcowym są poddawane recyklingowi. Firma planuje również odzyskiwanie wody deszczowej i wykorzystanie paneli słonecznych do wytwarzania energii elektrycznej.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.