Mackmyra i winiarnia Masi

Nowa szwedzka whisky z destylarni nazywa się Skördetid, co oznacza „czas zbiorów”, a powstała w wyniku współpracy z włoską winiarnią Masi. Przez sześć miesięcy trunek finiszował w 600 litrowych beczkach po wytrawnym czerwonym winie Masi Costasera Amarone. Beczki umieszczono pod ziemią, w szybie dawnej kopalni Bodås.


Jest to limitowana edycja, dedykowana na okres jesienno-zimowy, wyróżniają ją bowiem dość pikantne nuty i świąteczne nuty, jak imbir oraz bakalie, szczególnie rodzynki. Whisky ma ciemny, naturalny, kolor, który zawdzięcza taninom z wina.
– To niezwykłe widzieć, jak wpływają nasze beczki na smak whisky. Kiedy porównamy obydwa produkty osobno, są przecież zupełnie inne. A jednak w whisky z naszych beczek odnajduję wiele cech, które harmonijnie się łączą – typowe dla naszych win aromaty wiśni czy ziół, uzupełnione dla charakterystyczne dla whisky tony waniliowe – mówi Raffaele Boscaini, przedstawiciel winiarni Masi.
Polskim dystrybutorem whisky Mackmyra jest Tudor House. Niestety, edycja Skördetid na razie dostępna jest wyłącznie w Szwecji w sklepach sieci Systembolaget.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.