Prepečenica
nazwa zwyczajowa, określająca mocną, dwukrotnie destylowaną śliwowicę (rakiję), robioną ze słodkiej odmiany śliwek, leżakowaną w […]
nazwa zwyczajowa, określająca mocną, dwukrotnie destylowaną śliwowicę (rakiję), robioną ze słodkiej odmiany śliwek, leżakowaną w […]
rakija otrzymywana w wyniku jedno lub dwukrotnej destylacji alkoholu uzyskanego z winogron muszkatowych. Tym mianem
wspaniały węgierski likier robiony ze złotych gruszek, w pierwszej chwili słodki, potem gorzki, a na
Császárkörte Likőr Czytaj więcej ⟶
określenie brandy, owocowej wódki uzyskiwanej zazwyczaj w wyniku jednokrotnej destylacji. Nazwa pochodzi od słowiańskiego określenia
używane w Bułgarii (czasem też w Macedonii) określenie rakiji z podsuszanych lokalnych szczepów białych winogron
produkowana w Wielkiej Brytanii wódka ze skorpionem na dnie butelki, robiona z pszenicy, pięciokrotnie destylowana.
bardzo popularna w Serbii, Czarnogórze, Bośni, ale też w Chorwacji i Macedonii rakija z różnych
Rakija – nazwa powszechnie używana w odniesieniu do bałkańskich destylatów owocowych, brandy, zazwyczaj podwójnej destylacji
serbski winiak firmy Rubin z Kruševaca, w latach Jugosławii sprzedawany jako koniak Rubin, robiony na