(także pisane mamajuana) to tradycyjny trunek Dominikany, wywodzący się jeszcze z prekolumbijskich czasów, kiedy przygotowywano go na bazie miodu ziół, korzeni i fermentowanego alkoholu. Obecna receptura jest mocniejsza o dodatek rumu, wciąż jest to jednak lekki alkohol, jego trzon stanowi czerwone słodkie wino, miód, kory drzew, zioła, korzenie, czasami owoce. W prekolumbijskich czasach trunek był podawany lekko podgrzany, jako rodzaj herbaty, przygotowywanej przez rdzenną indiańską ludność, rzekomo jako afrodyzjak. Dodawane lokalne botaniki to: anamú (lokalne ziele, wykorzystuje się korzeń), bohuco pega-palo (egzotyczna roślina, wykorzystuje się łodygi), albahaca (odmiana bazylii), canelilla (rodzaj kory cynamonu), bojuco caro (rodzaj jagód, zwanych winem księżniczki), marabeli (egzotyczne liany), timacle (roślina przypominająca kawowce), a także lepiej nam znane: anyż gwiaździsty, goździki czy liście agawy. Czasami dodaje się też m.in.: rodzynek, cynamonu, cytryny, limonki, melasy. Podawane w temperaturze pokojowej. Sprzedawany zarówno z botanikami wewnątrz butelki, jak i odfiltrowany. Wiodące marki to: Candela, Anteroz, Karibú i Kalembú.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail