Manoir d’Apreval

destylarnia Manoir d’Apreval leży 5 km od Honfleur nad brzegiem ujścia Sekwany, 10 km od Deauville, w regionie Pays d’Auge. Założyciel firmy, Victor Révillon, osiedlił się tu na początku XX wieku, na 25 hektarach prowadził typowe normandzkie gospodarstwo rolne, destylując na własne potrzeby. Pod koniec wieku wnuczka Victora, Flavie Révillon, on sam i jego córka Agathe Letellier, postanowili zmienić profil farmy. W 1998 roku rozpoczęli sadzenie 1800 jabłoni wysokich, podzielonych na 17 odmian (gorzkie: Domaine, Fréquin rouge, Mettais; słodko-gorzkie: Bedan, Bergerie de Villerville, Binet Rouge, Bisquet, Joly Rouge, Noël des Champs, Saint Martin; cierpkie: Petit jaune, Rambault, René Martin; słodkie: Coquerelle, Doux Verret de Carrouges, Germaine, Rouge Duret). Przy wyborze odmian kierowali się specyfiką gleby, która jest mulista, gliniasta i zawiera dużo kamieni krzemiennych. I tak w ich destylatach dominują odmiany gorzkie i słodko-gorzkie, o dużej zawartości tanin. Jabłka sortują ręcznie, poczym fermentują je kilka miesięcy w stalowych kadziach aby uzyskać cydr, tzw. musujący (butelkowany i już w butelce rozpoczyna się druga fermentacja) oraz cydr do destylacji, z którego powstaje kalwados. Ten cydr pozostaje w kadziach 6-9 miesięcy, następnie poddany jest podwójnej destylacji, a potem trafia do beczek. Zakład jest otwarty dla zwiedzających przez cały rok, w cenie biletu za 4,40 euro przewidziana jest degustacja podstawowych produktów.


Obecnie produkują kalwadosy z apelacją Pays d’Auge, Pommeau de Normandie, cydr, ocet i sok jabłkowy. W ofercie są kalwadosy: Blanche (2-3 lata w beczce o pojemności 400 l, aromat świeżych jabłek, z nutami dymnymi, smak ostry i zarazem łagodny, zielonych jabłek z nutami pikantnymi i kwaśnymi), Réserve (4-6 lat w beczkach 400 l, z czego 25% leżakuje w nowych beczkach, a reszta w starych, aromat dojrzałych jabłek z wanilią, smak owocowy, pieczone jabłka, wanilia, karmel z nutami cytryny i trawiastymi), XO (nowa beczka 1200 l i stara 400 l, aromat owoców cytrusowych, brązowego cukru, smak gorzkiej pomarańczy, przypraw z nutami gruszki i lukrecji), Grande Réserve (beczka 400 l, z czego 25% leżakuje w starych, aromat orzechów laskowych, pralinek i miodu, smak kandyzowanych jabłek, wanilii z nutami ostrymi), Cuvée Victor (zestawiany z destylatów trzydziestoletnich i starszych, nowa beczka 1200 l i stara 400 l, aromat gorzkich pomarańczy i dojrzałych jabłek, potem nuty słodkich przypraw, imbiru i pieprzu, smak pieczonych jabłek, lukrecji, gorzkiej czekolady, tanin), Millésime 1980 (z rocznika 1980, beczka nowa 1200 l przez 25 lat, a od 2005 w 400 l, aromat gorzkiej pomarańczy, kakao i pierników, smak ciemnej czekolady, gorzkich pomarańczy, tytoniu z nutami kawy), Cuvée Gustave (zestawiany z destylatów powyżej czterdziestoletnich, beczka nowa 1200 l, potem 400 l, aromat brioche, pierników, kawy, owoców kandyzowanych, smak kandyzowanych jabłek, przypieczonych tostów, suszonych owoców i ciemnej czekolady).

SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.