eau-de-vie z wytłoczyn winogron z Prowansji, a konkretnie z regionów winiarskich: Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Vaucluse, Basses-Alpes, Hautes-Alpes, Drôme et Isère. Ma własną apelację od 1942 roku. Destylowane zwykle w alembikach (także przewoźnych), najpóźniej do 15 listopada każdego roku. Wykorzystywane winogrona to przede wszystkim: carignan, grenache, cabernet sauvignon i syrah, choć przepisy AOC nie określaja jakie to muszą być szczepy. Smak marc de Provence jest kwiatowo-owocowy, z nutą czerwonych owoców, zwłaszcza porzeczki, a także liściasty. Producenci to m.in.: Auguste Blachère, Aureto, Bois des Dames, Calavon, Château Saint-Martin, Château Pas du Cerf, Château Pigoudet, Cordelier, Domaine de la Royere, Gros Calan, Janot, Komturii Peyrassol, Manguin.