destylarnia została założona w 1846 roku w Montemagno przez Filippo Mazzettiego. Od początku specjalizowała się w wyrobie grappy, są najstarszym ciągle działającym producentem grappy w Piemoncie. Na początku XX wieku rodzina Mazzetti założyła drugą destylarnię w Altavilla Monferrato. Dziś firmą zarządza już szóste pokolenie potomków Filippo – Cesare, Nicoletta i Giorgio. Destylują zarówno w klasycznych starych aparatach caldaiette, jak i w kotłowo-kolumnowych aparatach bain-marie. Wykorzystują wiele rodzajów beczek, w tym wielkie po 3500 l ze slawońskiego dębu, klasyczne 225 l z francuskiego dębu, beczki po bourbonie, po wermucie, po winach czy z kasztanowca.


Sztandarowy produkt, to destylowana według tradycyjnych receptur, w starych alembikach Grappa Mazzetti d’Altavilla, której niektóre edycje starzone są np. przez rok w beczce dębowej i przez rok w beczce kasztanowej i butelkowane często jako destylat o wysokiej mocy, nawet 60%. Oferta obejmuje dziesiątki rodzajów grappy – młodej, starzonej, długo starzonej, z wielu odmian winogron, m.in.: malvasia, grignolino, chardonnay, ruchè, brachetto, pinot nero, cortese, barbera, moscato, dolcetto, arneis, nebbiolo czy erbaluce. Poza grappą firma destyluje też brandy z całych winogron (Acquavite di Uva) i wypalaną z wina (Acquavite di Vino) oraz oferuje ogromny wybór likierów.
Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających, ma muzeum, organizuje pokazy i szkolenia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail