Degustacje, Spirits
degustacje, likier

Miodonka Beskidzka vs Nisskosher Honey

Miodonka Beskidzka vs Nisskosher Honey

Udostępnij:

Dziś na ringu dwa słodziaki. Tradycyjne miodowe receptury z tego samego regionu – Beskid Śląski. Od wieków robi się tu miodonki czy miodule, czyli domowe mocne wódki, czy to na spirytusie zbożowym, czy to na własnym bimbrze np. ze śliwek. Region słynie z dobrego bimbru, dobrego miodu i dobrej wody. Mamy zatem zawodników z dwóch klubów z Bielska-Białej, jeden reprezentuje barwy Syjonu, to koszerny Nisskosher Honey, drugi to tradycje góralskie, Miodunka Beskidzka z Polmosu Bielsko Biała. Nisskosher ma 40%, Miodonka skromne 36%. Czas na walkę.

Runda 1
W pierwszym nosie Miodonka to przede wszystkim dużo miodu – kwiaty, ale też ostrość propolisu. Ten miód uwodzi, może jest gryczany, może lipowy, może akacjowy, ale też czuć nutę maliniaka. Wspaniale. Nisskosher Honey bardziej pachnie spirytusem niż miodem, nie jest to miód wyrafinowany, delikatny i idący w kierunku wina miodowego. Pierwsza runda dla Miodonki. 1:0

Runda 2
W drugim nosie w Miodonce pojawiają się nuty: ziołowa, mirabelka, śliwka wędzona, a nawet jakiś bardziej ogólny aromat – wędzarni. W Nisskosher nuty ziemiste i trawiaste, nawet trochę turówki, a i wrzosów. Miodonka i w tej rundzie rządzi. 2:0

Runda 3
W smaku Miodonka jest przyjemnie słodka, nuta jabłkowa i śliwkowa, renkloda i mirabelka. Honey ma smak ostrzejszy, bardziej zbożowy, nie jest słodko, ale czuć dobrą jakość destylatu, jest też jakaś nuta liściasta. Ciekawe to. Miodonka jednak nadal górą, choć blisko remisu. 3:0

Runda 4
Drugi smak Miodonki to: propolis, jeszcze więcej śliwek, zwłaszcza renklody. Nisskosher Honey ciekawie się otwiera – orzechy, trochę daktyle, delikatnie nuta ziaren kawy. Obie bardzo dobre, Nisskosher pokazał jednak swoją wyjątkowość i ta runda dla niego. 3:1.

Runda 5
Miodonka jakże przyjemnie herbaciana w finiszu. Słodka, zielona herbata, trochę goździki. I propolis. Nisskosher w finiszu jest lekko pikantny, mieszanka: imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej. Pierwsza jest w finiszu przyjemniejsza, posmak pozostaje dłużej. 4:1

Dwa dobre trunki. Nisskosher Honey przegrał wyraźnie, ale stracił punkty głównie w ocenach aromatycznych. Końcowa duża różnica w notach jest przede wszystkim słabej pierwszej prezentacji wódki z Nisskoshera. Warto trochę podrasować miodowy aromat.

Miodonka Beskidzka, noty: 26,5/25,5/25/8,5=85,5
4/5

Nisskosher Honey, noty: 14/25,5/24/8=71,5
3/5

Powiązane artykuły

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.