doskonała wódka, czy może raczej należałoby nazwać ten jednokrotnie destylowany alkohol ziemniaczaną brandy. W smaku słodka, z aromatami soczystych owoców, przede wszystkim gruszek, ale też z nieco dymną, a nawet ziemistą nutą – w zależności od rocznika. Wytwarzana z ziemniaków zebranych w czerwcu (zwykle do destylacji wykorzystuje się stare ziemniaki z końca roku) na Podlasiu. Do przygotowania jednej butelki alkoholu zużywa się 50 młodych ziemniaków odmiany Dukat o 10% zawartości skrobi. Młody Ziemniak powstał w gorzelni Krzesk, słynącej z produkcji pierwszej i jedynej na świecie luksusowej ziemniaczanej wódki Chopin Potato, firmuje go Polmos Siedlce. Klarowny, o mocy 40%, najlepiej podawać w temperaturze pokojowej w koniakowych kieliszkach. Odpowiednik francuskiej Eau de vie de pommes de Terre, niemieckiej Kartoffelbrand czy szwajcarskiej Härdöpfeler. Sprzedawany w ręcznie etykietowanych butelkach, w edycjach rocznikowych, jak dotąd pojawiły się na rynku wersje 2009, 2010, 2011 i 2012, 2013, 2014 oraz edycje specjalne: w 2013 z ziemniaków odmiany ariele, a w 2014 rok z odmiany vineta. Każdy inny w smaku i aromacie, od ziemisto-dymnych nut przez warzywne po czekoladowo-karmelowe. Mistrzostwo sztuki destylacji.
