Degustacje, Spirits
degustacje, single malt, whisky szkocka

Mniej znani

Mniej znani

Udostępnij:

13 września Duncan Taylor zorganizowało degustacje zatytułowaną „Lesser Known Distilleries Tasting”. – Przedstawiamy dzisiaj whisky z mniej znanych destylarni, ale absolutnie wartych poznania – mówił prowadzący Fergus Simpson, ambasador whisky. – Produkują głównie na potrzeby blendów, jak Royal Brackla, która trafia w dużej części do blendu Dewar’s, Glen Spey, który trafia do J&B, Allt-A-Bhainne wykorzystywana do blendów Chivas Regal czy Linkwood, która trafia właściwie do wszystkich blendów Diageo, jest uwielbiana ze względu na jej owocowość. W przypadku GlenAllachie próbujemy whisky z czasów, kiedy należała do Pernod Ricard i nie butelkowała swoich single malt, produkcja trafiała do blendów Clan Campbell i Chivas Regal. Teraz sytuacja wygląda już zupełnie inaczej, kiedy właścicielem destylarni został Billy Walker. Ich single malts są powszechnie dostępne i jest ich coraz więcej.

Brackla 7YO 2011 Duncan Taylor Whisky Galore (46%)
Beczki po bourbonie. Aromat ziarna, sody, chleba, polnych kwiatów, bardzo lekki, kojarzy się z żytem. W smaku bardzo owocowa, dużo dojrzałych jabłek, gruszek, owoce tropikalne, zwłaszcza banany, lekko imbir. Finisz jest rozgrzewający, ostry, pieprzny, wciąż skojarzenia z żytem, lekko cytrusy.
4/5
25,5/26/26/7,5=85

Glenallachie 8YO 2008 Duncan Taylor Whisky Galore (46%)
Beczki po bourbonie. W aromacie: grzyby, sól, ziarno, nawet prażone ziarno, lekko cytrusy. W smaku jabłka, śliwki, gruszki, lekko cierpka, lekko słona. W finiszu tej soli jest więcej, jest też pikantność kardamonu, rozgrzewająca. Do tego pieczone jabłka, słodkie dojrzałe gruszki i nieco goryczy – głogu.
4/5
25/25/25,5/7=82,5

Linkwood 11YO 2009 Duncan Taylor Dimensions (53,7%)
Beczki pierwszego napełnienia po bourbonie. Aromat dojrzałych owoców, pieczonych owoców, bakalii, poza tym prażonego ziarna, delikatnie drożdży. W ustach oleista, sporo jabłek, przyprawy korzenne – imbir, kardamon, cynamon, pieprz, lukrecja. Rozgrzewający finisz, który z czasem przechodzi w kierunku soczystych jabłek, gruszek, ale też bananów.
4/5
25,5/25,5/25,5/7=83,5

Glen Spey 23YO 1991 Duncan Taylor Dimensions (53,6%)
Beczka po bourbonie. W aromacie dużo cytrusów – pomarańcze, pomelo, limonki, a do tego soda i nuta herbaciana. Jest też lekki aromat bananów. Te banany są też bardzo wyraźne w smaku, także inne tropikalne owoce – ananas, papaja, także jabłka, do tego wytrawna nuta skóry i mięta. Finisz wytrawny – skóra, zielone orzechy włoskie, tytoń, delikatnie pikantny, a do tego mięta, a także banany.
4.5/5
26/26,5/26,5/8=87

Allt-A-Bhainne 23YO 1996 Duncan Taylor Octave Premium (51,8%)
Leżakowana w beczkach po bourbonie, a potem dziewięć miesięcy w beczce octave po sherry. Sherry jest widoczna zarówno w kolorze whisky, jak i w aromacie. Jest tu sporo bakalii, zwłaszcza rodzynek, suszonych wiśni, drożdże, skóra. W ustach mieszanka słodyczy i wytrawności, kandyzowane cytrusy, pieczone jabłka, gruszki, mleczna czekolada, ale też skóra, tytoń, przyprawy korzenne, ziołowość, orzechy. Finisz zaskakująco rześki – lekka herbata, mięta, skórki jabłek, ale tez słodycz lukru.
4.5/5
26/26,5/27/8=87,5

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.