13 września Duncan Taylor zorganizowało degustacje zatytułowaną „Lesser Known Distilleries Tasting”. – Przedstawiamy dzisiaj whisky z mniej znanych destylarni, ale absolutnie wartych poznania – mówił prowadzący Fergus Simpson, ambasador whisky. – Produkują głównie na potrzeby blendów, jak Royal Brackla, która trafia w dużej części do blendu Dewar’s, Glen Spey, który trafia do J&B, Allt-A-Bhainne wykorzystywana do blendów Chivas Regal czy Linkwood, która trafia właściwie do wszystkich blendów Diageo, jest uwielbiana ze względu na jej owocowość. W przypadku GlenAllachie próbujemy whisky z czasów, kiedy należała do Pernod Ricard i nie butelkowała swoich single malt, produkcja trafiała do blendów Clan Campbell i Chivas Regal. Teraz sytuacja wygląda już zupełnie inaczej, kiedy właścicielem destylarni został Billy Walker. Ich single malts są powszechnie dostępne i jest ich coraz więcej.
Brackla 7YO 2011 Duncan Taylor Whisky Galore (46%)
Beczki po bourbonie. Aromat ziarna, sody, chleba, polnych kwiatów, bardzo lekki, kojarzy się z żytem. W smaku bardzo owocowa, dużo dojrzałych jabłek, gruszek, owoce tropikalne, zwłaszcza banany, lekko imbir. Finisz jest rozgrzewający, ostry, pieprzny, wciąż skojarzenia z żytem, lekko cytrusy.
25,5/26/26/7,5=85
Glenallachie 8YO 2008 Duncan Taylor Whisky Galore (46%)
Beczki po bourbonie. W aromacie: grzyby, sól, ziarno, nawet prażone ziarno, lekko cytrusy. W smaku jabłka, śliwki, gruszki, lekko cierpka, lekko słona. W finiszu tej soli jest więcej, jest też pikantność kardamonu, rozgrzewająca. Do tego pieczone jabłka, słodkie dojrzałe gruszki i nieco goryczy – głogu.
25/25/25,5/7=82,5
Linkwood 11YO 2009 Duncan Taylor Dimensions (53,7%)
Beczki pierwszego napełnienia po bourbonie. Aromat dojrzałych owoców, pieczonych owoców, bakalii, poza tym prażonego ziarna, delikatnie drożdży. W ustach oleista, sporo jabłek, przyprawy korzenne – imbir, kardamon, cynamon, pieprz, lukrecja. Rozgrzewający finisz, który z czasem przechodzi w kierunku soczystych jabłek, gruszek, ale też bananów.
25,5/25,5/25,5/7=83,5
Glen Spey 23YO 1991 Duncan Taylor Dimensions (53,6%)
Beczka po bourbonie. W aromacie dużo cytrusów – pomarańcze, pomelo, limonki, a do tego soda i nuta herbaciana. Jest też lekki aromat bananów. Te banany są też bardzo wyraźne w smaku, także inne tropikalne owoce – ananas, papaja, także jabłka, do tego wytrawna nuta skóry i mięta. Finisz wytrawny – skóra, zielone orzechy włoskie, tytoń, delikatnie pikantny, a do tego mięta, a także banany.
26/26,5/26,5/8=87
Allt-A-Bhainne 23YO 1996 Duncan Taylor Octave Premium (51,8%)
Leżakowana w beczkach po bourbonie, a potem dziewięć miesięcy w beczce octave po sherry. Sherry jest widoczna zarówno w kolorze whisky, jak i w aromacie. Jest tu sporo bakalii, zwłaszcza rodzynek, suszonych wiśni, drożdże, skóra. W ustach mieszanka słodyczy i wytrawności, kandyzowane cytrusy, pieczone jabłka, gruszki, mleczna czekolada, ale też skóra, tytoń, przyprawy korzenne, ziołowość, orzechy. Finisz zaskakująco rześki – lekka herbata, mięta, skórki jabłek, ale tez słodycz lukru.
26/26,5/27/8=87,5