Morin Père & Fils

historia destylarni ma swój początek w 1889 roku. Obecne miejsce, budynki po gorzelni de Thélème w miasteczku Ivry la Bataille, służą produkcji kalwadosu od 2 lutego 1945 roku. Znajdują się tu unikatowe piwnice w skale, które są idealne dla leżakujących w beczkach trunków. Wyryte we wnętrzu kredowego wzgórza jaskinie mają prawie 100% wilgotność. Beczki wykonane są z dębu Limousin o pojemności 300 do 400 l. Firmą zarządza Pierre-Yves Viry. Destylarnia jest dostępna dla zwiedzających. Cena biletu to 4,20 euro. Produkcja w 50% przeznaczona jest na eksport.

morin logo

W ofercie Morin są kalwadosy z apelacją AOC: Sélection (2-3 letni, lekki, aromatyczny, owocowy z nutami leśnymi, idealny jako aperitif lub do koktajli), Extra (finezyjny z nutami wanilii i lasu), 10 Ans (aromaty ciasta, tarty, wanilii, kawy, suszonych ziół, smak słodki, kremowy, ciepły, idealny jako aperitif), 15 Ans (leżakuje w małych dębowych beczkach, aromat zrównoważonych tanin, smak mocno owocowy, dojrzałe jabłka), XO 20 Ans (bogaty, aromatyczny z nutami leśnymi), 25 Ans Napoleon (słodki, kandyzowane jabłko), 35 Ans Henri IV (skoncentrowany smak i aromat jak nektar, słodki) oraz 1973 Notre Millesime (aromat drewna, pieczonych jabłek, śliwki, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa z nutami leśnymi, smak słodki, fiołki, przyprawy i skóra, w finiszu szarlotka).

Morin c
W Burgundii jest firma Morin Père & Fils, znana z Marc de Bourgogne, dla której również butelkowany jest kalwados, nie ma jednak nic wspólnego z Morin z Ivry la Bataille.

SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.