Spirits, Wydarzenia
muzeum, wódka

Muzeum Polskiej Wódki za kulisami

Muzeum Polskiej Wódki za kulisami

Udostępnij:

Architekci, twórcy wizualni, eksperci odpowiedzialni za muzealną narrację i zawartość merytoryczną to sztab specjalistów pracujący od wielu miesięcy nad projektem Muzeum Polskiej Wódki. Wszystko po to, by już w pierwszej połowie 2018 roku otworzyć je dla szerokiej publiczności. Multimedialna ekspozycja, przedstawiająca w nowoczesny sposób wielowiekową historię narodowego trunku Polaków, połączona z atrakcyjną częścią gastronomiczno-usługową, ma ambicję stać się nie tylko jednym z najciekawszych miejsc stolicy, ale też ważnym punktem na światowej mapie muzeów.


Budowa Muzeum Polskiej Wódki na warszawskiej Pradze idealnie wpisuje się w rozległy plan rewitalizacji całej dzielnicy. Już teraz, jeden z jej ważniejszych zabytków – dawna wytwórnia wódek, obecnie Centrum Praskie Koneser – zmienia się nie do poznania, a w nim historyczny budynek rektyfikacji – siedziba nowego muzeum. Rozpoczęte w 2015 roku i prowadzone pod nadzorem konserwatora zabytków roboty budowlane dobiegły końca. Do wykonania pozostały prace wykończeniowe i aranżacyjne. Twórcy muzeum stawiają sobie za cel połączenie najnowszych, interaktywnych technik muzealnych z pokazaniem autentycznych eksponatów, w tym zrekonstruowanych elementów pieców żeliwnych, które od końca XIX wieku stanowią charakterystyczną część obiektu.
– Muzeum Polskiej Wódki to nie tylko instytucja poświęcona historii narodowego alkoholu. To przede wszystkim miejsce edukacji w wielu obszarach: architektury, designu, sztuki czy kulinariów. Polska wódka, jako część naszej tożsamości kulturowej, otwiera możliwość pokazania spektrum tematów. Naszą rolą jest ich przedstawienie w jak najbardziej atrakcyjny dla współczesnego odbiorcy sposób – tłumaczy Mirosław Nizio, właściciel Nizio Design International, pracowni architektonicznej odpowiedzialnej za projekt Muzeum Polskiej Wódki. – W najbliższych miesiącach czeka nas bardzo dużo pracy. Będziemy umieszczać wszystkie eksponaty, z których większość będzie miała postać interaktywną, tak, aby każdy zwiedzający mógł ich dotknąć, obejrzeć i doświadczyć.
– Polska Wódka jest jedynym polskim produktem, który śmiało możemy nazwać marką globalną, obecną i znaną na rynkach całego świata. Dlatego zasługuje na szczególny szacunek – mówi Andrzej Szumowski, prezes Stowarzyszenia Polska Wódka, patrona powstającego muzeum. – Chcemy budować jej pozycję i wartość, edukować jak powstaje, z jakich tradycji się wywodzi i na czym polega jej unikalność. Stąd inicjatywa stworzenia Muzeum Polskiej Wódki. A wybór jego lokalizacji był naturalny. Dawna wytwórnia wódek na warszawskiej Pradze to miejsce wyjątkowe, tak pod względem architektonicznym, jak i historycznym. Przez ponad 100 lat to właśnie tu powstawały kultowe marki wspaniałych i znanych każdemu polskich wódek.
Nasz narodowy trunek, jako unikalny produkt, wywodzący się z konkretnej tradycji i obszaru, został wpisany na listę chronionych oznaczeń geograficznych Unii Europejskiej. Między innymi dzięki aktywnym działaniom Stowarzyszenia Polska Wódka, w styczniu 2013 roku Polska Wódka otrzymała swoją nową, obowiązującą dziś, ustawową definicję, precyzującą z czego, jak i gdzie może być wytwarzana.
Definicja Polskiej Wódki precyzuje, że może być ona wytworzona jedynie z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków, a wszystkie etapy jej wytwarzania (poza butelkowaniem) muszą odbywać się na terenie Polski. Tym, co wyróżnia Polską Wódkę na tle innych tego typu trunków, jest droga od surowca z pola upraw do alkoholu dostępnego na sklepowych półkach. Proces produkcji przebiega dwuetapowo: w gorzelni oraz w zakładzie rektyfikacji, gdzie nad jakością i smakiem Polskiej Wódki czuwa człowiek, doświadczony gorzelnik. O zgodności alkoholu z definicją informuje umieszczony na butelce napis Polska Wódka / Polish Vodka.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
wódka

Czysta szkocka wódka o mocy 40% z BrevDog Distilling robiona z mieszanki pszenicy i jęczmienia. […]

Alkohole dnia
chacha

Produkcji firmy Georgian Kalata, destylacja 2025. Aromat intensywny, słodko-kwaśny z nutą lakieru, kwaśne jabłka, fermentujący […]

Alkohole dnia
palinka

Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]

Alkohole dnia
rye whiskey, whiskey amerykańska

Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]

Wydarzenia

Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]

Degustacje
degustacje

Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]

Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka

20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]

Wydarzenia
rynek

Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.