klasztor w Neuzelle prowadzony jest przez Cystersów od XIII wieku. Połozony na terenie Łużyc Dolnych, na południe od Frankfurtu nad Odrą w pobliżu granicy z Polską. To bardzo ciekawy zespół architektoniczny dostępny dla zwiedzających. Można też odwiedzić prowadzony przez mnichów browar oraz niewielką gorzelnię Neuzeller Klosterbrennerei. Z doskonałych warzonych tu piw robi się bodaj najlepszy na świecie piwny likier – Neuzeller Bier Likör o mocy 25%, słodki, z ciemnego piwa, w smaku niemal jak czekolada. Gorzelnia rozpoczęła działalność w 1589 roku, pracują tu stare miedziane alembiki, wszystko wytwarzane jest ręcznie. Poza wspomnianym likierem wytwarzanych jest tu pięć rodzajów różniących się smakiem i zestawem ziół absyntów: Absinthe Malvales, Calendula, Neue Liebe i Viridis Auxilium. Pod marką Odervit produkowany jest aquavit. Ciekawa jest oferta brandy, destylowanych m.in. z chleba czy z piwa, a także z owoców (m.in.: mirabelki, śliwki, gruszki, maliny, wytłoki winogron). Sa tu dwa rodzaje likierów ziołowych: Kräutzeller i Rosa Thyminest oraz liczne likiery z owoców, a także z orzechów. Wszystko są to wyroby najwyższej klasy.