Wilkinson to stara marka szkockiego ginu, jej historia sięga lat 20. XX wieku. Pierwotnie powstawał w destylarni Ben Nevis. W 1999 roku markę kupiła Japońska Nikka. Obecnie gin zestawiany jest według niezmienionej receptury, lecz w dwóch wersjach – na rynek japoński o mocy 37% (w Europie to moc zbyt niska dla kategorii gin) a na eksport o mocy 47,5%. Do zestawienia wykorzystano 10 botaników. Aromat dzięglu, śliwek, wiśni, jałowca, cytryny. W smaku: wiśnie, śliwki, maliny, landrynki, cytrusy. Finisz przepełniony czerwonymi owocami, dochodzą pomarańcze, mandarynki, pomelo, jałowiec. W ofercie Domu Whisky.
Powiązane artykuły
Degustacje, Degustujemy
degustacje
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Lektury
recenzje, wino
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Wydarzenia
rynek
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]
Alkohole dnia
absynt
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]