W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2023 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane giny – spośród 196 próbowanych w 2023 roku wybraliśmy 13. Kolejność przypadkowa.
Sakurao Limited 47% (Japonia)
Japoński gin, zbudowany na 17 botanikach pochodzących wyłącznie z wyspy Miyajima. Są tu m.in.: kwiat wiśni, yuzu, hinoki (cyprys japoński), zielona herbata, czerwona perilla, wasabi, imbir… Rośliny są delikatnie nasycane spirytusem w celu wydobycia najlepszych aromatów, a następnie powstaje płyn destylowany w małych partiach w hybrydowym, miedzianym alembiku. Żywiczny słodki zapach przywodzi na myśl grecki mastyks. Są też trudne do określenia aromaty, np. omułki, albo ostrygi, skojarzenia z wodą morską, sok z cytryny (ale też nie oczywisty). Trudny, dziwny, intrygujący w nosie, żadnych skojarzeń z europejskim sadem czy herbarium. W ustach również bardzo, bardzo dziwny. Jakby zielone oliwki, ale i papryczki chili, woda solankowa, w ogóle dużo soli. Jest też nieoczywista cytrusowość, jest herbaciana taniczność i jakby curry. Trudno to poskładać, jest smaczne i ekstremalnie egzotyczne. Finisz piekący (może to wasabi i imbir), bardzo słony, herbaciany, są też jakieś dziwne owoce, jakby rajskie jabłuszko, jarzębina, głóg… A potem szufla soli, soja. Smaczne, dziwne, czuć, że to produkt zupełnie innej kultury, innego smaku. Ciekawa egzotyczna podróż.
26,5/27/27,5/9=90
Ginsanity Raspberry 42,5% (Niemcy)
Bardzo przyjemny, głęboki zapach jałowca z przyjemnym słodkim dopełnieniem maliny, do tego cytrusy – cytryna, limonka, nuta pomarańczy. W ustach doskonałe połączenie jałowca i malin, wszystko bardzo naturalne, leśne – igliwie, słodkie jagody, ziołowy lekki pieprz. Finisz nieco bardziej pieprzny, pojawia się lekka nuta korzenna i kwiatowa, dużo malin, dużo jałowca. Bardzo smaczne.
27,5/28,5/27,5/8=91,5
Hooghoudt RAW Genever 43% (Holandia)
Klasyczny holenderski genever, mocny zbożowy smak połączony z jagodami jałowca oraz orzeźwiającymi ziołami i przyprawami. Destylacja słodowanych ziaren: jęczmienia, pszenicy, żyta i kukurydzy z dodatkiem jałowca i ziół, przypraw korzennych. Bardzo przyjemny, słodko-ziarnisty zapach słodu, chleba z rodzynkami, kopru, kminu. Smak słodu, keksa pomarańczowego, dużo jałowca, pieprz. Finisz pomarańczowo-jałowcowy, śliwki, gruszki, winogrona, igliwie leśne.
27,5/25,5/25,5/7=85,5
Hammer & Son Old English Gin 44% (Anglia)
Gin wytwarzany według receptury z 1783 roku, destylowanych jest 11 botaników w starym alembiku John Dore w destylarni Langley Distillery. Zadebiutował w 2012 roku w butelkach do szampana z naturalnym korkiem, organicznym woskiem i jedwabnym nadrukiem. Dziesięć ujawnionych botaników to: jałowiec, kolendra, cytryna, pomarańcza, arcydzięgiel, kasja, lukrecja, cynamon, irys i gałka muszkatołowa, jedenasty to najprawdopodobniej kardamon. Po destylacji dodawana jest niewielka ilość cukru (4 g na litr) zgodnie ze starym angielskim stylem ginu Old Tom. Produkt jest butelkowany w londyńskiej Thames Distillery. Zapach bardzo przyjemny – jałowiec, igliwie, tuja, czuć kardamon i kolendrę, bardzo przyjemny zapach. Smak rześki – jałowiec, igliwie, pieprz, kardamon, lekko słodycz, pomarańcza. Finisz delikatny, słodki, nuty kwiatowe – muszkat, irys, słodkie winogrona, ale też rozgrzewające nuty korzenne – kardamon, pieprz, ziele angielskie i dużo dobrego jałowca oraz cytrusowość kolendry. Świetnie zrobiony Old Tom gin.
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Gin Sale al sale marino 37,5% (Włochy)
Recepturę tego ginu stworzył Claudio Bianchi właściciel destylarni z Marsali na Sycylii. Jest to lokalny jałowiec i również lokalna sól morska, Sycylia słynie z wysokiej jakości soli. Te dwa składniki dały niesamowicie głęboki aromat – nieco pudrowy, kredowy, z nutą pietruszki, karotki. Jest w nosie słodki, cytrusowy jałowiec, zielone igły. Jest też bardzo ciekawa nuta owoców morza. Smak zaskakujący – słony, nawet bardzo słony, sól na ustach jak po wyjściu z morza lub z tężni, słoność cudownie dopełniona słodkim jałowcem. I nuta cytrusowego jałowca, kolendry. W posmaku są słodko-kwaskowe jabłka, czereśnie, ale też sól, skorupiaki i słodki cytrusowy jałowiec. Doskonały gin.
29/29/29/9,5=96,5
Blurry Moon Navy Strength 57% (Francja)
W zapachu dużo igliwia, nuty morskie, igliwie, zielone szyszki, może chmiel, ostry jałowiec. Rześko. W smaku jest dużo trawy cytrynowej, cytryn, kandyzowanych cytryn, igliwia. W finiszu jest dużo limonek, cytryn i trawy cytrynowej, nuta leśna, bardzo rześko.
28/28/28/8=92
Goudoulin Gin 43,2% (Francja)
Gin Miclo leżakowany w beczkach po armaniaku. Zapach rześki – dużo limonki, dużo jałowca, igliwie leśne, zielone szyszki, kolendra. Smak lasu – bardzo dużo jałowca, żywica, igliwie, zielone szyszki, lekko słoność, lukrecja. Finisz ostry – dużo pieprzu, ostrego jałowca, igliwie, żywiczność, oleistość, wręcz czarna oliwka, nuty nasion i delikatnie korzenia dzięgla.
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Himbrimi Old Tom Gin 40% (Islandia)
Islandzki gin macerowany, o barwie brązowej pochodzącej od botaników. Jałowiec jest z Macedonii, arktyczny tymianek i kwiaty dzięgla z Islandii, do tego odrobina miodu. Aromat ziołowy, głęboki, apteczny, dużo gorzkiego tymianku, lekka nutka miodowego wina i sporo ziołowego jałowca. W ustach gorzkie zioła, jak tatarak, głębokie, rozgrzewające, podbite miodową słodyczą i ostrym jałowcem. Znakomite. W finiszu gorycz apteczna, szałwia, werbena, tymianek. Finisz bardzo długi, jak stare przygotowywanie ręcznie w aptece syropy.
29/29,5/29,5/9,5=97,5
Archipelago Barrel Reserve 45% (Filipiny)
Gin z Filipin, z Full Circle Distillery. Wytwarzany z 28 botaników, z których 22 są zbierane na Filipinach, w tym świeżych pomelo, zielonych pomarańczy dalandan i calamansi, owoców dayap, które przypominają limonkę, mango, sosny benguet, kwiatów: sampaguita, ylang-ylang i kamia. Leżakowany w mocno wytostowanych beczkach z amerykańskiego dębu. Zapach ziół – tymianku, majeranku, jałowca, cytryny, limonki, pomarańczy. Smak ziołowy, lekko korzenny – dzięgiel, masa cytrusów, głównie limonka. Bardzo rześki. Jest też goryczka jak w bitters. W finiszu jest albedo cytrusów, limonka, cytryna, grejpfrut, nuta wanilii, pieprz.
28/27/27,5/8=90,5
Citadelle Vive le Cornichon! 43,8% (Francja)
Niezwykły nowy projekt, który stworzył Alexander Gabriel – gin infuzjowany korniszonami. Ogóreczki są z upraw z Burgundii, z Maison Marc. Jałowiec jak we wszystkich ginach Citadelle jest z własnych drzew z Château de Bonbonnet. Łącznie wykorzystano 19 botaników, zestawianie i butelkowanie w Maison Ferrand, które jest właścicielem marki. Ten gin rozpoczyna nową ekscentryczną serię „Les Excentriques!”, a wypuszczono na cały świat tylko 3000 butelek. Zapach ogórków z koprem, słodkiej zalewy musztardowej, słodkiego cytrusowego jałowca, dzięgla, selera. Smak słodko-cierpki – słodka musztarda, marchewka, pietruszka, ogórek – bardzo warzywnie. W finiszu dużo jałowca, igliwia, kopru, dzięgla, gorczycy i ogórka w słodkiej zalewie.
28,5/28/29/9,5=95
Tessellis Pink Gin 40% (Polska)
Czerwony jałowiec z Macedonii o bardzo cytrusowym charakterze, czarny bez, nektarynki, jagody, maliny, truskawka suszona i świeża, róża stulistna i hibiskus, rabarbar, pomarańcza, kolendra. W zapachu dużo nut leśnych – paprocie, tuja, zielone szyszki, kwaskowy rabarbar, malina, kolendra. W smaku wytrawne, dużo malin, suszonej truskawki, rabarbar, lekka nuta słona i dużo dobrego jałowca. Finisz kwaskowy, sporo igliwia, malina, truskawka, rabarbar. Świetny wytrawny pink gin.
28,5/28,5/28,5/8,5=94
Breslauer Summer Gin 43,5% (Polska)
Gin mocno infuzjowany kokosem, w butelce wytrącają się osady płatków kokosowych, które w większych kawałkach są też na dnie butelki. Zapach bardziej kojarzy się z rumem, niż z ginem, z Karaibami, z coconut lime daiquiri. Właściwie nie czuć jałowca, a kokos, może też uwędzony kokos i limonki. W ustach na pierwszym planie kokos, lekka goryczka, nuta leśna, ale też słodka nuta rumowa, waniliowa, cały czas Karaiby. Podoba mi się wytrawny charakter. Produkt jest bardzo nowatorski i ciekawy, smaczny i wybitnie koktajlowy. Jałowiec w finiszu już wyraźny, nawet nuta pieprzna i sporo mięty.
25/25/25/7=82
Gin Breton O Zaig! 38,5% (Francja)
Destylarnia Haroult. Gin z dodatkiem lokalnych wodorostów. Zapach imbiru, ostrego jałowca, cytrusów, kardamonu, aromatycznego pieprzu. W smaku kilka odmian pieprzu – ziołowe, ostre i orzeźwiające, kardamon. W finiszu jest lekka nuta mięty, szałwia, kolendra, skórki cytryny, może anyż i pieprz.
29/29/28/8,5=94,5