W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2023 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane whisky blended – spośród 127 próbowanych w 2023 roku wybraliśmy 10. Kolejność przypadkowa.
Moon Collection Pure Malt Scotch 12YO 45% (Szkocja)
Beczki po bourbonie i sherry. Blend whisky z wysp: Islay, Skye, Orkney i Mull. Zapach bardzo lekki – słód, jabłka, gruszki i miód akacjowy, tląca się szczapa drewna. W ustach jest oleistość, jest propolis i kit pszczeli, wosk. Finisz cierpki, apteczny, delikatnie dymny, wypieczony chleb, dość słony.
25/25/25,5/7=82,5
John Walker & Sons Celebratory Blend 51% (Szkocja)
Blend mający odwzorowywać dawne kupaże Johnny Walker, z XIX wieku. Zapach bardzo przyjemny – owocowy, dużo przypraw korzennych, pieczone jabłka z cynamonem, pieczone gruszki, dużo pomarańczy, mandarynki, bardzo delikatny imbir. Smak cierpko-pikantny, kwaskowe jabłka, kwaśne winogrona, imbir, ziele angielskie, pieprz, cytrusy. A finisz zaskakuje nutami gorzkiej czekolady z pomarańczą, kakao, są też przyprawy piernikowe – imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Bardzo przyjemna edycja Johnnie Walker.
27,5/27/27,5/8,5=90,5
John Walker & Sons King George V 43% (Szkocja)
Jedna najwspanialszych z mieszanek Johnnie Walkera. Do kupażu wykorzystywane są malty wyłącznie z gorzelni, które działały w czasach króla Jerzego V. Zapach pełen moreli, brzoskwini, anyżu, jabłek, gruszek, pektyn, wyczujemy też dym, miód, ale i słodycz keksa czy nawet poziomki. Smak odzwierciedla niemal wszystko, co szkocka whisky ma do zaoferowania, brakuje jedynie soli morskiej i smolistości typowej dla torfowej Islay. Mamy w ustach smak śliwek, anyżu, pieprzu, są gruszki, jest wosk czy stearyna. W finiszu dużo wosku, orzechy włoskie, śliwki, gruszki, anyż, lukrecja.
28,5/28/28/8,5=93
Amahagan Kabukiza 47% (Japonia)
Limitowana edycja whisky blended malt, stworzona we współpracy z Teatrem Kabukiza w Tokio, zestawiana w Nagahama Distillery, jednej z najmniejszych destylarni w Japonii. Częściowo leżakowana w beczkach po sherry oloroso. W aromacie intensywny zapach sherry – orzechy włoskie, skóra, ciemna gorzka czekolada, suszone wiśnie, rodzynki, daktyle, figi i dymność. Smak słodko-cierpki, czereśnie, słodkie jabłka, gruszki, do tego skóra, też imbir i anyż, rześkość. Jeszcze więcej rześkości w finiszu – kwaśne zielone jabłuszka, rajskie jabłuszka, kwaśne śliwki, ume, tytoń, popiół, dym.
25,5/26,5/27/8=87
MacNair’s Lum Reek 10YO CS Batch 2 55,8% (Szkocja)
Beczki virgin oak, po oloroso i wine barrique. W zapachu: orzechy włoskie, rodzynki, suszone śliwki, zioła – tymianek, majeranek, wrzos i dużo ziemistego, korzennego torfu. W smaku cierpka, kwaskowa – cytryna, limonka, ale też melon, gruszka williams i słoność. W finiszu goryczka, palona kawa, cierpkość, taniczność, ziemistość, dużo torfu, nuty mineralne, asfalt.
25/26,5/26/7,5=85
Dewar’s 32YO Double Double Aged 46% (Szkocja)
Finiszowanie w beczkach po PX. Zapach słodki, owocowy, dużo malin, poziomki, słodkie śliwki, jabłka malinowe, gruszki. Smak najpierw słodko-owocowy, potem cierpko-owocowy, dużo jabłek, gruszek, ale też biała porzeczka, agrest. W finiszu tytoń, orzechy włoskie, czekolada ze śliwką, rodzynki, figi, nuta herbaciana i hibiskusowa.
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Black Bull 18YO 50% (Szkocja)
Nowy kupaż Duncan Taylor. Zapach wrzosów, zielonego torfu, wiśni, ume, porzeczki, rodzynki, nuta medyczna i orzechowa. Smak kwaskowy, sporo porzeczki czerwonej i czarnej, wiśnie, kwaśne śliwki, torf. W finiszu wiśnie, kwaśne jabłka, kwaśne morele, słoność, torfowość, zielone włoskie orzechy.
26/26/26/7,5=85,5
Mossburn Speyside Blended Malt 12YO Foursquare 57,7% (Szkocja)
Whisky najpierw leżakowała w beczkach po bourbonie, potem była finiszowana w beczce po rumie Foursquare z Barbadosu. Tylko 10 tys. butelek. Zapach soczysty, bardzo owocowy – dużo jabłek, słodkich gruszek, moreli, banany, przyprawy korzenne. W smaku słodkie śliwki, słodkie soczyste gruszki, banany, imbir, kardamon. Finisz pikantny – pieprz, kardamon, tytoń i gruszka, papaja, lekko słoność, popiół.
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Buscavidas Whisky Luis Felipe Barrel Finish 40% (Szkocja)
Szkocka whisky finiszowana w beczkach po 60-letniej brandy Luis Felipe. Zapach pełen rodzynek, suszonych śliwek, wędzonych śliwek, suszonych moreli, daktyli. Smak słodki, dużo pedro ximenez, słodkie śliwki, syrop wiśniowy, orzechy włoskie. Finisz bakaliowy, dużo rodzynek, orzechów włoskich suszonych, suszonych śliwek, suszonych moreli.
27/27,5/27,5/8=91
Campbeltown Loch 46% (Szkocja)
Nowa edycja Campbeltown Loch to blended malt, zestawiona z whisky produkowanych przez rodzinę Mitchellów w Springbank (wszystkich trzech rodzajów: Hazelburn, Springbank, Longrow) i w Glengyle (Kilkerran), a także jest tu Glen Scotia. Mamy zatem mieszankę pięciu single malts z trzech destylarni z Campbeltown. Whisky ze sporym udziałem beczek po sherry. Zapach prażonego ziarna, karmelizowanego słodu, lekko torf, lekko nuta medyczna, tytoń, szuszone owoce, pestka moreli. W smaku cierpkie, suszone śliwki, dymność, wypieczona skórka chleba, kwas chlebowy, słoność, nuty maślane. Finisz jest bardzo chlebowy, goryczkowy, chmielowy, słodowy. Ciężkie piwo stout, kwas chlebowy, kawa zbożowa, śliwki wędzone, tytoń, anyż, koper.
27,5/27,5/27,5/8=90,5