Wizyta w Tsiakkas Winery

Nowoczesna winiarnia i mała destylarnia Tsiakkas położona jest wysoko w górach Troodos, przy wioskach, w których robi się wina commandaria. Firma powstała w 1988 roku. We wsi Agios Mamas mają zaprzyjaźnioną winnicę, skąd od 12 lat kontraktują winogrona. Poza tym od 2000 roku mają 4,7 ha własnych winnic w Pekendri, na wysokości ok. 1000 m n.p.m., na piaskowym i magmowym podłożu. Uprawiają: xinisteri, sauvignon blanc i yiannoudi. Roczna produkcja to ok. 200 tys. butelek wina, a także zivania, jednokrotnie destylowaną na rozbieranym starym aparacie opalanym drewnem, ze zbiornikiem na 200 l. Ich Zivania jest leżakowana co najmniej 10 lat. Beczki są zalewane z mocą ok. 55%. Używają bardzo starego dębu, głównie francuskie beczki. Najpierw leżakują w beczkach commandarię, potem beczki oczyszczają i wlewają do nich zivania.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.