W Stourton, nieopodal Chipping Norton, powstaje nowa angielska destylarnia, która ma specjalizować się zarówno w whisky słodowanej jak i żytniej. Cotswolds Distillery ma wypuścić swoją pierwszą słodową whisky już w 2017 roku. Poza Cotswolds Single Malt Whisky powstawać tu będzie Traitor’s Ford Rye (upamiętniająca bohatera wojny domowej 1642-1644) oraz Cotswolds Dry Gin i – prawdopodobnie – kolekcja owocowych brandy i likierów. Założycielem gorzelni jest Amerykanin Daniel Szor, który do współpracy zaprosił Harry’ego Cockburna jako mistrza destylacji i Jima Swana, który doglądać ma beczek.
Już w marcu 2014 roku firma zaczęła zbierać zamówienia na pierwszych 5000 butelek whisky, która ma ukazać się jako pięcioletnia edycja. Roczna produkcja ma wynosić ok. 120 tys. butelek. Jako niezależny od gorzelni biznes działa browar The Cotswolds Brewing Co., który firmuje także marki Cotswolds Gin i Cotswolds Vodka, te powstają aktualnie w małej destylarni Thames Distillers.
Warto przypomnieć, że obecnie działa już pięć angielskich destylarni produkujących whisky. Są to: The English Whisky Company, Adnams, The London Distillery Company, East London Liquor Co i The Lakes Distillery. A przecież do niedawna na terenie Anglii nie było ani jednego producenta whisky.