Nowe edycje Jamesona

19 stycznia w Whisky and Wine Place w Warszawie odbyła się degustacja irlandzkiej whiskey Jameson. Spotkanie prowadził Neil Flannery, ambasador Jamesona. Do spróbowania były trzy zupełnie nowe edycje: Jameson Distiller’s Safe, Jameson Cooper’s Croze i Jameson Blender’s Dog, a poza tym Jameson Crested Ten, który otrzymał nową butelkę, w tej samej czarno-białej stylistyce, co pozostałe whiskey, natomiast zupełnie odmienne od dotychczasowego wizerunku Jamesona, który zawsze kojarzył się z kolorem zielonym. Crested Ten butelkowany jest od 1963 roku, ale odtwarza najdawniejszą recepturę whiskey Jameson, z jej dublińskich czasów. Jej produkcja prawdopodobnie znów wróci do Dublina, gdzie powstaje nowa destylarnia grupy Pernod Ricard, właściciela marki. Każda z próbowanych whiskey to irlandzka klasyka pot still w różnych wariacjach, są to whiskey mieszane, mieszanka słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Destylowane w Midleton.

_DSC6794 _DSC6786

Jameson Crested Ten (40%) – finiszowana w beczkach po sherry, zestawiana z destylatów 7-8 letnich. W nosie dużo słodu i słodycz wiśni w czekoladzie. W smaku bardzo dużo ziarna, kukurydza i słodowany jęczmień, odrobina cynamonu i lukrecji. Finisz bardzo czekoladowy. 3.5/5

Jameson Crested new bottle

Jameson Distiller’s Safe (43%) – beczki po bourbonie, wiek 6-8 lat. W nosie: mleczna czekolada, kukurydza, mleko w proszku, poza tym melonowa rześkość. W ustach dochodzi ziołowość, cynamon, który bardzo wyraźny jest w finiszu. 3/5

Jameson Distiller’s Safe

Jameson Cooper’s Croze (43%) – beczki po bourbonie oraz nowe z amerykańskiego dębu (virgin oak), a finiszowanie w beczkach po sherry, mieszanka whiskey 8-10 letnich. W aromacie: słodowane ziarno, rodzynki, kakao, wanilia, kwiaty jabłoni. W smaku: dalej dużo słodu, wiśnia, czarna czekolada, a w finiszu jeszcze przyprawy korzenne, znów cynamon, bardzo dojrzałe brzoskwinie. 3.5/5

Jameson Cooper’s Croze

Jameson Blender’s Dog (43%) – cztery różne rodzaje beczek, m.in. american virgin oak i sherry butt. W nosie delikatna: wanilia, mleko, mleczna czekolada. W ustach dochodzą zioła, limonka, karmel, butterscotch. W smaku bardzo dużo białej czekolady i melon. Bardzo wyraźny melon w finiszu, daje wrażenie rześkości i lekkości. 3.5/5

Jameson Blender’s Dog

 

Irlandzka whiskey to obecnie najszybciej rosnąca kategoria mocnych alkoholi. O tym, jak wielkim cieszy się zainteresowaniem, świadczyć mogła liczba osób, które przyszły na degustację. Sala była wypełniona po brzegi. – Jeszcze nigdy żadna nasza degustacja nie zgromadziła tylu uczestników – powiedział Maciej Wardzyński z Whisky and Wine Place.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.