7 kwietnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustacja pięciu nowych koniaków Park, które właśnie debiutują na rynku. Polskim importerem marki i współorganizatorem wydarzenia jest Spirit Depot. Gościem prowadzącym degustację był Jérôme Tessendier, który jest właścicielem marki i odpowiada za kupażowanie koniaków Park.
W 1880 roku powstała destylarnia Tessendier & Fils, założył ją Gaston Tessendier, winiarz, który od początku skoncentrował się na produkcji koniaku nie win, a jego dorobek kontynuowali spadkobiercy. Dziś firmą zarządzają Jérôme i Lilian Tessendier, do biznesu dołączył też ich syn Leo. Blendując koniaki rodzina Tessendier wykorzystuje nie tylko winogrona z Borderies, gdzie ma winnice, ale także z Fins Bois, Petite i Grande Champagne. Mają własne winnice wyłącznie obsadzonych ugni blanc, wyłącznie na koniak. Destylarnia Tessendier wyposażona jest w jeden wielki alembik na 10 tys. l do pierwszej destylacji i pięć alembików po 2500 l do drugiej destylacji. Po pierwszej destylacji uzyskują ok. 30% mocy alkoholu, po drugiej – 72-73%. W rodzinnych piwnicach, a jest ich aż czternaście, leżakuje ok. 20 tys. beczek, tj. 12 mln l eau-de-vie.
Marka Park stała się własnością rodziny Tessendier w 2008 roku. Wcześniej, od 1993 roku, produkowali oni z własnych zasobów koniaki pod tą marką dla Dominica Park. Tessendier produkuje też m.in. whisky single malt Arlett oraz leżakuje i kupażuje rumy pod marką Saison.

Park VS Carte Blanche (40%)
Koniak w wieku 3-6 lat, winogrona z regionów Petite Champagne i Fins Bois. Przez 9-12 miesięcy leżakuje w nowym dębie z Limousin, potem w starszych beczkach. Przyjemny słodki aromat – brzoskwinie i morele, daktyle, figi, słodkie jabłka, słodkie gruszki, delikatna nuta słodkich przypraw korzennych, cynamonu. W ustach powidła gruszkowe, liczi, mirabelki i morele. Finisz średnio długi, słodki, owocowy – dojrzałe figi, nuta różana, pieprz.
25,5/25,5/25/7=83

Park Fins Bois Single Cru Organic (40%)
Młody, czteroletni koniak z certyfikowanych upraw winogron z regionu Fins Bois. Zapach ciasta drożdżowego z nadzieniem waniliowym i galaretką gruszkową, nutka śliwek, renklody, ale też zielonych oliwek. W ustach bardzo owocowo, lekko kwaskowo – renkloda, mirabelka, kwaskowe jabłka. W finiszu mdłe owoce, jak pigwa, morela, do tego nuty mineralne i kwaskowe jabłka oraz taniczność – skóra, lekki tytoń i oleistość.
26,5/26/26/7,5=86

Park VSOP Reflet Cuivre (40%)
Koniak zestawiony z destylatów w wielu 4-8 lat z regionów Petite Champagne, Grande Champagne i Fins Bois. Aromat moreli, fig, daktyli, suszonych jabłek, nuta wanilii, ale też nuta mineralna i delikatnie cynamon oraz inne lekkie przyprawy korzenne. W ustach nuty skórzaste, cierpkie śliwki, mirabelki, nuta egotycznego drewna i słodkie morele, słodkie jabłka, figi. W finiszu delikatna taniczność, wytrawność, kwaskowe owoce, grejpfrut, suszone owoce, orzech włoski, skóra, leciutka słoność, słony karmel, pieprz, orzechy.
26/26/26/7,5=85,5

Park Borderies Mizunara 5YO (43,5%)
Mizunara to bardzo drogie drewno, japońskie dęby ścinane są w wieku ok. 200 lat, podczas gdy dęby z lasów Limousin przeznaczane na beczki mają po 80-100 lat. Jest to drewno miękkie, trudne w bednarstwie, często te beczki przeciekają. W rezultacie są pięciokrotnie droższe od beczek z francuskiego dębu. Ten koniak najpierw dojrzewał w beczkach z dębu Limousin, potem 6-8 miesięcy w dziewiczych beczkach z dębu mizunara i jeszcze rok w beczkach drugiego napełnienia z mizunara. W aromacie: cynamon, marcepan, słodka śliwka, pralinki czekoladowe, rodzynki, słodka waniliowa śmietanka, renklody, mirabelki. W ustach dużo egzotycznego drewna, cynamonu, rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, dużo jabłek. Finisz dość długi, dużo cynamonu, owocowy tytoń, kwaskowe jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, lekka tanina.
25,5/27/26,5/7,5=86,5

Park Borderies Single Vineyard (40%)
Koniak wyłącznie z własnych winogron z Borderies, leżakowany w limuzynowym dębie 10-15 lat. Aromat słodki – dużo wanilii, crème brûlée, słodkie jabłka, gruszki, śliwki, kwiatowość, nuty dzikich owoców, rajskiego jabłuszka, rokitnika. W ustach słodycz i lekka goryczka – waniliowa kremowość, odrobina cynamonu, anyżu, sorbet gruszkowy, morelowy, śliwki i delikatnie skóra. W finiszu jest sporo tanin, goryczka, lekka słoność, włoskie orzechy, suszone brzoskwinie, liofilizowany banan, dojrzałe jabłka i kwaśne zielone jabłuszka, gruszki, dożo przypraw korzennych, cynamonu.
26/26,5/27/8=87,5