Wśród firm, które zadebiutują w tym roku w konkursie Warsaw Spirits Competition jest destylarnia KMW z Kazachstanu. Zakład znajduje się w mieście Kokshetau i wyposażony jest w sześć linii produkcyjnych. Destylarnia korzysta z ujęcia naturalnej jasnej wody Turan, a także źródła wody mineralnej Qulager Burabay, zawierającej wiele zdrowotnych mikroelementów i wykorzystywanej do butelkowania wody. Zarówno Turan, jak i Qulager Burabay zdobyły nagrody za najlepsze wody w Europie, otrzymując złote medale od Monde Selection. Oprócz wody destylarnia produkuje wódkę, która została doceniona i wielokrotnie nagrodzona na konkursach na całym świecie. Podstawą ich oferty są alkohole słodowe klasy Alpha w połączeniu z naturalną wodą. Rezerwat przyrody Burabay w pobliżu Kokshetau zapewnia wiele botaników, które są wykorzystywane do maceratów dla wódek smakowych. Ich marki to m.in. wódki: Qstan, Xaoma, Blue Mont czy balsamy Khan Sayat.
Wydarzenia
destylarnie, wódka
Nowi na Warsaw Spirits Competition – KMW
Wśród firm, które zadebiutują w tym roku w konkursie Warsaw Spirits Competition jest destylarnia KMW z Kazachstanu. Zakład znajduje się w mieście Kokshetau i wyposażony jest w sześć linii produkcyjnych.
Powiązane artykuły
Wydarzenia
prawo, rynek
18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]
Wydarzenia
rynek
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]
Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Wydarzenia
gin, muzeum
Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]
Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.