Wydarzenia
gin, rum, tequila

Nowi na Warsaw Spirits Competition – Porfidio

Nowi na Warsaw Spirits Competition – Porfidio

Udostępnij:

Firmą debiutującą w 2025 roku w konkursie Warsaw Spirits Competition jest Porfidio z Meksyku, producent tequili superpremium, ale także m.in.: rumu, whisky, ginu czy likierów na bazie agawy.

Firmę założył w 1990 roku Martin Grassl, który przyjechał do Meksyku z Austrii. Zbudował nowoczesną destylarnię, wyposażoną w aparaty Holstein z Niemiec, kadzi fermentacyjnych z kontrolą temperatury z Włoch, hydrauliczne prasy do agawy z Austrii. Do fermentacji używa stabilnych drożdży z Danii. W 2006 roku firma opracowała opatentowany proces na wyciskanie soku z agawy na zimno cold-pressing (bez gotowania i pasteryzacji), który później jest hydrolizowany za pomocą enzymów (zamiast ciepła). To skutkuje dużo delikatniejszym oraz przyjemniejszym destylatem z agawy, który zawiera poniżej 50 mg metanolu, zamiast początkowego 250 mg lub więcej. Wszystkie tequile są starzone w dziewiczych beczkach.
Gama produktów to m.in. tequila añejo i reposado, rumy z Meksyku i Martyniki, whisky single malt z Australii, niezwykły ginb The.Juniper.Tree Virgin Cask Aged Gin, gdzie wśród botaników mamy: świeże jagody jałowca zbierane na meksykańskiej pustyni, smoczy owoc, agawę i kwiaty opuncji. Gotowy destylat jest redukowany do mocy 47% niefermentowanym sokiem z łodygi agawy. Następnie leżakuje przez pięć lat w dziewiczych beczkach słodkiego kasztanowca. Butelkują pierwsze na świecie shōchū z agawy, w planie jest własne baijiu.

Powiązane artykuły

Wydarzenia
bourbon, destylarnie, rynek, whiskey amerykańska

Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]

Wydarzenia
prawo, rynek

18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.