Wśród firm debiutujących w tegorocznym konkursie Warsaw Spirits Competition jest czeska firma Ratafia Almond Spirit. Za przedsięwzięciem stoi znany czeski gorzelnik, Jan Kleiner, który obecnie wspólnie z żoną Ruženką tworzy migdałowe likiery z certyfikatami koszerności.
Tak piszą o sobie: Po przeszukaniu całego świata odkryliśmy, że plantatorzy z Kalifornii byli w stanie zaoferować autentyczny smak migdałów, który spełniał nasze standardy. W Kalifornii znajduje się 7600 farm migdałowych, z czego 91% jest własnością rodzinną i jest prowadzonych przez rolników trzeciego i czwartego pokolenia. Jesteśmy niesamowicie dumni, że możemy współpracować z plantatorami, którzy są oddani zrównoważonej uprawie, aby zaoferować czysty i wyrafinowany smak Almond Spirit. Otrzymaliśmy najwyższe możliwe wyróżnienie od plantatora, który po wzięciu łyka powiedział, że czuje się, jakby był w swoim kwitnącym sadzie migdałowym.
Nasi partnerzy z Kalifornii dostarczają nam idealne migdały, zarówno pod względem smaku, jak i jakości. Ale największą przeszkodą było znalezienie dostawcy, który mógłby zagwarantować technologię potrzebną do ekstrakcji najlepszego olejku eterycznego z migdałów z bardzo dojrzałych owoców. Nasi partnerzy produkcyjni stosują nowoczesne technologie, aby zachować maksymalną równowagę aromatyczną i wszystkie ważne składniki niezbędne do uzyskania najlepszego możliwego rezultatu.
Najwyższej jakości olejek migdałowy jest podstawą naszych gładkich i zrównoważonych likierów. Nasz olejek nie zawiera żadnych sztucznych zapachów ani dodatków, tylko naturalny aromat i smak migdałów. Do wyprodukowania 1 litra potrzeba 100 kg migdałów.