7 sierpnia w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja najnowszych szkockich whisky z oferty niezależnego bottlera Murray McDavid z serii Cask Craft. Firma Murray McDavid powstała w 1994 roku. Założycielami byli pośrednicy w handlu winem: Mark Reynier i Simon Coughlin, a także Gordon Wright ze Springbank Distillery. Szybko zyskały reputację ich whisky dojrzewające w ciekawych beczkach, zwłaszcza w beczkach po dobrym winie. W 2000 roku zespół Murray McDavid przystąpił do ponownego otwarcia zamkniętej destylarni Bruichladdich na Islay, korzystając z usług Jima McEwana. W 2012 roku gigant alkoholowy Remy Cointreau kupił Bruichladdich Distillery i Murray McDavid. Później Murray McDavid został sprzedany obecnym właścicielom, wiodącemu brokerowi szkockiej whisky, Aceo Ltd. Ich kwatera główna i magazyny mieszczą się w zamkniętej w 1985 roku Coleburn Distillery w sercu Speyside. Whisky butelkowane są w kilku seriach: Mission Gold, Benchmark, Mystery Malt, Select Grain, The Vatting, Crafted Blend oraz wprowadzona w 2022 roku Craft Cask.
Inchgower Madeira Finish Barrique Cask Murray McDavid Cask Craft (44,5%)
Zapach ziół, wrzosów, późnej jesieni, dojrzałe owoce sadu, słodkie jabłka, morele, w tle nawet powidła morelowe, lekka smuga dymu z ogniska, wędzone śliwki, uprażony słód. W smaku pieczone jabłka z cynamonem, nuta korzenna, rodzynki, suszone morele, suszone skórki jabłek, delikatnie anyż, skórki pomarańczy. W finiszu nadal pieczone jabłka, ale z imbirem, ziele angielskie i skórki pomarańczy, keks, prażone ziarno, ziemistość, goryczka.
25,5/25/25,5/7=83
Benrinnes Port Finish Barrique Cask Murray McDavid Cask Craft (44,5%)
Zapach starej piwnicy z winem, starego drewna, jabłka, gruszki, rodzynki, mineralność, leciutko nuty ziołowe, imbirowe, dzięglowe, może nawet chrzanowe. W smaku kwaśne i gorzkie jabłka, jabłkowy tytoń, dużo mineralności, lekkiej przyjemnej kwaskowości jak w oranżadzie malinowej, porzeczka, agrest. Finisz przyjemnie kwaskowy, a właściwie kwaskowo-słodki – jabłka, agrest, porzeczka, cytrusy kandyzowane, nuty mineralne, ziemiste.
26/26,5/26,5/7=86
Tullibardine Sherry Finish Hogshead Cask Murray McDavid Cask Craft (44,5%)
Zapach słodki – dżem, powidła, delicja z nadzieniem wiśniowym i malinowym, ciastka z kakao i rodzynkami, ciastka jęczmienno-czekoladowe, rodzynki, suszone morele, ziemistość. W smaku dużo kakao, tłustej czekolady, nuta kawy i rodzynki, figi, masło orzechowe. W finiszu delicje z pomarańczą, czerwony agrest, kakao, słodkie mleczko kokosowe, siano, migdały, odrobina imbiru, anyżu.
23,5/24,5/24,5/6,5=79
Auchroisk Bourbon Finish Quarter Cask Murray McDavid Cask Craft (44,5%)
Zapach rurek z kremem, bitej śmietany, lodów waniliowych – cukiernia, do tego sporo surowego tartacznego drewna, palonego ziarna. W smaku lody waniliowe w bardzo mocno wypieczonym wafelku, z posypką kakaową i rodzynkami, prażone ziarno, pop corn, biała czekolada. W finiszu oprócz wanilii jest nuta ostrzejsza – ziele angielskie, pieprz, jest też lekka słoność i gorzka czekolada, masło orzechowe.
23,5/23,5/22,5/6,5=76
Croftengea (Loch Lomond) Port & Madeira Casks Murray McDavid Cask Craft
(44,5%)
Zapach mocno torfowy, wędzone ryby, wędzone liście porzeczki, wędzone śliwki oraz miód. Bardzo przyjemne połączenie torfu i owocowości. Smak cierpki, sporo torfu, sadzy, nawet węgla, korzeni, czarnoziemu, czarnej porzeczki. Finisz to typowe „spalone opony”, rozgrzany asfalt, do tego – agrest, porzeczka, rokitnik, wszystko z wędzarni. Bardzo mocno torfowa edycja.
26/26/25/7=84