Nowości Murray McDavid

12 lutego w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja czterech whisky single malt z nowej kolekcji Murray McDavid – z regionów Speyside, Highlands i Islay. Każda z próbownaych whisky była dodatkowo finiszowana w unikatowych beczkach po likierowych winach czy amerykańskiej żytniej whiskey. Murray McDavid słynie z finiszowania whisky w unikatowych beczkach.

Dalmunach 7YO 2016 Ximenez Spinola PX Cask Finish Murray McDavid Benchmark (48,5%)

Butelkowanie 2023 w liczbie 2062 butelek, whisky po okresie leżakowania w beczkach hogshead po bourbonie została przelana na dwa lata finiszowania w beczce po sherry pedro ximenez z bodegi rodziny Spinola. Zapach słodkiego słodu, portera bałtyckiego, „karmi”, toffi i rodzynek, masło orzechowe, orzeszki arachidowe, rodzynki, suszone wiśnie, suszona jarzębina, suche włoskie orzechy, migdały. W smaku dużo słodu – słodkiego i gorzkiego, kwas chlebowy, przypalona skórka chleba z rodzynkami, suszona jarzębina, słoność, popiół, zwęglenie, gorzkie migdały. Przypomina w ustach bardziej młodą brandy de Jerez niż whisky. W finiszu spalone ciasto z rodzynkami i wędzoną śliwką, toffi, karmel, mak, kajmak, mieszanka orzechowa.

3.5/5

23/23,5/22/6,5=75

Mannochmore 9YO 2014 Murça Tawny Port Finish Murray McDavid Benchmark (50%)

Butelkowanie 2023 w liczbie 1800 butelek, whisky po okresie leżakowania w beczkach hogshead po bourbonie została przelana do beczek barriques po porto z piwnic Murça. Zapach owocowy, galaretka owocowa, wytrawny – kwaskowo-gorzkie jabłka, gruszki, śliwki, hibiskus, maliny, dzikie róże, ale też słodki – rodzynki, figi, daktyle, liczi. Do tego nuty sadzy, popiołu. W smaku słony chleb ze śliwką, z rodzynką, renkloda, wiśnia, sodowe irlandzkie pieczywo z tostera, ostra pieprzność. W finiszu gorzkie migdały, prażone migdały, suche orzechy włoskie, korzenność, słoność, posmak słonego suszonego mięsa.

3.5/5

23,5/23,5/22,5/6,5=76

Teaninich 10YO 2012 Koval Rye Cask Finish Murray McDavid Benchmark (51,5%)

Butelkowanie 2023 w liczbie 1600 butelek, whisky po okresie leżakowania w beczkach hogshead po bourbonie została przelana na 3,5 roku do 100 litrowych beczek po rye whiskey Koval. Zapach dość lekki, mączny, do tego zioła, kwaskowe jabłka, śliwki, morele, sok z winogron, róże, pudrowość, wiórki kokosowe, kakao. W smaku słodko i wytrawnie: słodki tytoń, herbata hibiskusowa, cytrusy, pieprzność, ale też: brzoskwinie, morele, wiśnie. Kwaśne i gorzkie jabłka w finiszu, hibiskus i sporo pieprzu, kardamon.

4/5

24,5/24/24,5/6,5=79,5

Caol Ila 5YO 2018 Justino’s Madeira Cask Finish Murray McDavid Benchmark (51,5%)

Butelkowanie 2023 w liczbie 1803 butelek, whisky po okresie leżakowania w beczkach hogshead po bourbonie została przelana do beczek barriques po maderze z piwnic Justino’s. W zapach masa słodkiego torfu – węgiel i toffi, spalona melasa, miód, pieczona pietruszka, apteczność, nieprzyjemne nuty azbestowe, wulkanizacyjne. W smaku jest słodycz i kwaskowość – miód pitny, azbest, węgiel, nafta, asfalt, spalenizna, chemiczność, wodorosty, skorupiaki i pieprzność. W finiszu – sól, wodorosty, wrzosy, miód, kiszone limonki, zioła prowansalskie i dużo ostrego pieprzu. Mało przyjemna whisky.

2.5/5

19/18,5/18,5/6=62

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.