8 marca Dom Whisky zorganizował premierową degustację whisky Bruichladdich The Organic 2011, którą poprowadził Mateusz Zabiegaj, brand ambasador destylarni. Do spróbowania były także: Bruichladdich Classic Laddie, Bruichladdich Islay Barley 2013, Bruichladdich Organic 2010, Bruichladdich Organic 2011, Bruichladdich Bere Barley 2012.
Bruichladdich Organic 2011 (50%)
Premierowa whisky prezentuje się bardzo dobrze, to kolejna edycja w serii Organic, butelkowana w wieku 11 lat. Jęczmień odmiany publican z organicznych upraw pochodzi z jednej farmy Mid Coul. Leżakowana w beczkach first fill ex-bourbon barrels. Zapach z jednej strony letniego pola – słomy, suchej trawy, nagrzanego wiejskiego powietrza, z drugiej dużo cytrusów, ciastko meringue, budyń cytrynowy. W smaku cytrusy, zioła – limonki, oliwki, tymianek, lekko słone, są też morele, brzoskwinie. W finiszu sporo kwaśnych jabłek, kwaśne gruszki, finisz wprawdzie lekki, ale niesamowicie pijalny, pozostawia przyjemny owocowy posmak, też trochę gencjany, gorzkich ziół.
28/28/27,5/8,5=92