W marcowym numerze miesięcznika „Rynki Alkoholowe” ukazała się recenzja książki Łukasza Gołębiewskiego pt. „Calvados”.

Czytamy:
Po książkach „Koniak” oraz „Bourbon i amerykańska whiskey” firma M&P Pavlina Sp. z o.o. zdecydowała się wydać kolejna pozycję z serii „Świat Wykwintnych Alkoholi”. Tym razem padło na pochodzący z Normandii wytrawny winiak, powstający poprzez destylacje cydru, a więc calvados. Autorem tej pozycji, podobnie jak poprzednich, jest Łukasz Gołębiewski, który na swoim koncie ma też znana publikacje o wódce. „Calvados” to z pewnością książka wyjątkowa – choćby przez fakt, że trunek o tej nazwie wciąż nie jest szczególnie znany w naszym kraju. Z tego też powodu nie łatwo doszukać się szczegółowych informacji na jego temat i publikacji. Wprawdzie w 2013 roku książkę o calvadosie wydał Julian Hombek, ale pisał w niej również o winie i armaniaku. Mająca 100 stron publikacja Łukasza Gołębiewskiego znakomicie wypełnia więc lukę zaistniałą na rodzimym rynku wydawniczym. Jest też jednak zła wiadomość. Książkę tę niełatwo nabyć. Nakład to 3 tysiące egzemplarzy, ale „Calvados” jest dostępny wyłącznie w sieci sklepów M&P Alkohole i Wina Świata (można go tez czasem otrzymać przy okazji akcji promocyjnych firmy). To wszystko sprawia, że wspomniana pozycja będzie na półce jeszcze cenniejszym rarytasem… niczym prawdziwy calvados z Normandii w barku.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail