10 kwietnia w Hotelu Słoneczny Młyn w Bydgoszczy odbyła się II edycja degustacji whisky organizowana przez sklep Galeria Whisky. Degustacja miała charakter otwarty i każdy mógł się na nią zapisać. Wszystkie 25 miejsc było zajętych a chętnych dużo więcej. Motywem przewodnim spotkania były whisky leżakowane w różnych beczkach i ukazanie różnic w procesie produkcji beczek, a także ich wpływ na charakter whisky. Spotkanie poprowadził Adam Karkowski przy współudziale Bartłomieja Gaca z firmy Pinot.
Degustowano whisky, które leżakowały w poniższych beczkach:
a) Sherry – Arran Premium CS Sherry Cask 1998/2014, 54,2%
b) Czerwone wino – Glengoyne Chateau La Nerthe 1996/2012, 53,2%
c) Porto – Benriach 17 Solistice, second edition, 50%
d) Rum – Balvenie 14 Carribean Cask, 43%
e) Bourbon – Arran Bourbon Cask 1996/2011, 53,2%
Zebrani zabawili się w blind test, zgadywanie degustowanych whisky. Każdy uczestnik otrzymał arkusze z podpowiedziami aromatyczno-smakowymi. Dzięki nim mogli sami opisywać wrażenia smakowe każdej z whisky.
Na samym końcu wskazywano najlepszą whisky i 8 osób wybrało Arran Premium CS Sherry Cask 1998/2014, 54,2%. Tuż za nią, 6 osób, Glengoyne Chateau La Nerthe 1996/2012, 53,2%.