Degustacje, Spirits, Wydarzenia
wódka

O wódce na najwyższym poziomie

O wódce na najwyższym poziomie

Udostępnij:

Wczoraj w salonie M&P Alkohole i Wina Świata przy Alejach Niepodległości w Warszawie, odbyła się kameralna promocja książki „Wódka” z udziałem piszących o alkoholach warszawskich dziennikarzy oraz wybitnych osobistości z branży spirytusowej, Andrzeja Szumowskiego, prezesa Stowarzyszenia Polska Wódka oraz Leszka Wiwały prezesa Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy. Gospodarzem spotkania był Mirosław Pawlina, właściciel firmy M&P, a spotkanie prowadził Piotr Dobrołęcki, redaktor naczelny „Magazynu Literackiego KSIĄŻKI”. Redaktor kulturalnego magazynu był jak najbardziej na miejscu, gdyż dyskusja dotyczyła także kultury spożywania trunków. Goście zostali poczęstowani wysoko ocenianą wódką z segmentu Premium – Pawlina, która powstaje z żyta, jest destylowana w Polsce, z polskich surowców.


Poziom dyskusji był niezwykle wysoki. Mirosław Pawlina opowiedział o kulisach produkcji wódki oraz o trudnościach przedsiębiorcy, który nie tylko chce sprzedać alkohol, ale także promować kulturę jego degustacji. Andrzej Szumowski ze swadą opowiadał anegdoty o tym, jak często politycy zamiast być dumni z narodowego dobra jakim jest nasza wódka, wstydzą się jej, udają koneserów win, szampanów, byle nie wódek. Oczywiście nie wszyscy, wódka jednak wciąż czeka na należyte docenienie w kraju, który jest jej ojczyzną. O trudnościach branży spirytusowej, ale także o historii i tradycji polskiej wódki, zajmująco mówił Leszek Wiwała. Piotr Dobrołęcki opowiedział o własnych przygodach, a wszyscy byli zgodni, że wódka – ta przez „w” nie przez „v” – jest nieodłącznym towarzyszem spraw ważnych i warto dbać o nią jako o narodowe dziedzictwo, a także wciąż edukować konsumentów by pili ze smakiem i odpowiedzialnie. – Zawsze to powtarzam moim klientom, zamiast trzymać butelkę wódki na sobotę i wtedy wypijać ja na raz, popróbuj każdego wieczoru jeden kieliszek, bo nic, co w nadmiarze nie jest zdrowe – powiedział Mirosław Pawlina.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.