26 kwietnia odbyła się degustacja Wolf & Oak, prowadzona przez Michała Płucisza. Był to przegląd różnych trunków, z różnych okresów działalności. Na początek dwa destylaty z piwa, z browarów Chełmiński i Brodacz. – Praca z browarami to duże wyzwanie i ciekawe doświadczenie, a też znak czasu, bo na rynku jest bardzo dużo piwa, które przez Covid nie ma gdzie sprzedać. Destylacja piwa daje małą wydajność, często potrzeba trzech destylacji, jednocześnie jest tak aromatyczne, że daje dobre ostateczne efekty – mówił Michał Płucisz. Po destylatach piwnych była wódka żytnia starzona w beczkach, namiastka przyszłej rye whiskey, która będzie powstawać w wykańczanej destylarni w Stanicy. I na koniec brandy oraz brandy z miodem. – Dla mnie pięknem jest odstępstwo od normy – podsumował swoje eksperymenty Michał Płucisz, przyznając jednocześnie, że próbowane wypusty miały charakter jednorazowej przygody, doświadczeń. W przyszłości dla Wolf & Oak najważniejsza będzie żytnia whisky, ale też okowita i wódka żytnia czy doceniony już ziołowy Eliksir.

Wolf & Oak Beerbrand Pszeniczne Browar Chełmiński (40%)
Intensywny, przyjemny, czysty, piwny aromat, z lekką nutą cytrusową, limonkową, dużo chmielu, goryczka, rumianek, mniszek lekarski. Do tego kwas chlebowy. Smak drożdżowy, piwny, lekki,czuć goryczkę, śliwki. Finisz lekki, piwny, goryczkowy, ziołowy, kwiatowy (mniszek), cytrusowy, nawet grejpfrut się tu wkrada.
4.5
28/27/26,5/8=89,5

Wolf & Oak Beerbrand IPA Brodacz (40%)
Przedestylowane w alembiku klasyczne dla Browaru Brodacz piwo IPA, aromatyzowane amerykańskimi odmianami chmielu. Aromat bogaty, słodki, słodowy, limonkowo-chmielowy, cytryna, grejpfrut, nuty kwiatowe, orzechów laskowych. W smaku jest czarny chleb, jest też mniszek lekarski, goryczka, korzenność, kwiatowość, pudrowość, zielone winogrona, dużo cytrusów, grejpfrut. Ziołowo-cytrusowy finisz z chmielową i winogronową nutą.
4.5
28,5/28,5/28/8=93

Wolf & Oak Wódka Starzona w beczce 2020 D/AP (41%)
Wódka żytnia leżakowana cztery miesiące w beczkach zbudowanych z klepek z polskiego i amerykańskiego dębu, mocno opalonych, o pojemności 200 l. Aromat słodki, słodowo-waniliowy, czuć orzechy, w tle śliwki. Smak słodki, waniliowo-czekoladowy z lekką nutką ziołową, rozmarynową. W finiszu tartak – dużo młodego drewna, pieprz, kiszonki, do tego miód i toffie.
3.5
23,5/24,5/23,5/7,5=79

Wolf Brandy Gronowe Christmas Edition 2020 (40%)
Przedestylowane pozostałości po produkcji win, dwukrotna destylacja, beczki z polskiego dębu. Aromat lekki, słonecznikowy. W ustach słodko, muskatowo, miód, śliwki. W finiszu wanilia, wiśnie, czekolada, zioła, mięta, dużo czarnej porzeczki.
4
23/24,5/25/7=79,5

Wolf Brandy Gronowe Christmas Edition 2020 Miód i owoce (40%)
Brandy z dodatkiem miodu lipowego. Aromat lekki, czuć winogrona, ale przede wszystkim propolis. W ustach lekkie, słodkie, miód i czekolada. A w finiszu do miodu i czekolady dochodzą przyprawy korzenne.
4.5
22/23/21/7=73

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail