23 października odbyła się premierowa degustacja okowit z Dyssov Mill Distillery, którą prowadził Michał Olszewski, twórca marki, prezentując jednocześnie niezwykły wygląd destylarni, która mieści się w starym młynie wodnym we wsi Dys pod Lublinem. Zachowało się całe wyposażenie starego młyna, wnętrza są pięknie odrestaurowane, gotowe do przyjmowania gości. W piwnicach jest produkcja – zacieranie i fermentacja, na parterze bar i ekspozycja, na pierwszym piętrze biuro, na drugim urządzenia do destylacji i butelkowania oraz małe laboratorium. Obecna oferta to już ponad dziesięć okowit – zbożowych, owocowych i z piwa. Podczas degustacji do spróbowania było sześć smaków.
Dyssov Okowita Orkiszowa OO/0 (41%)
Destylowane do 89,6%. Eko orkisz – zapach mąki, chleba, mineralność, suszone owoce, szuone zioła. W smaku słodka mąka, pumpernikiel z rodzynkami, daktyle, ale też kwaskowa nuta octanowa. W finiszu słodkie ziarno, ale też gorzki czarny chleb, czarnuszka i nutka pieprzna oraz soczyste jabłka i gruszki.
26,5/26,5/26,5/7,5=87
Dyssov Okowita Żytnia OZ/1 (40%)
Eko Żyto z gospodarstwa Tomasza Starzykowskiego w Dubience, destylowane do 89,6%. Butelki numerowane, data i numer rozlewu, wyszło ok. 320 butelek. Zapach bardzo owocowy, dużo jabłek, zielonych gruszek, grejpfrut, nuty mączne i kwiatowe. Kremowa w ustach, smak dość pikantny, dużo pieprzu, mąka, kwaśne i gorzkie jabłka. Bardzo dobrze oddaje charakter żyta. Mąka i pieprz w finiszu, oleiste i dużo kwaskowych i gorzkich jabłek, gruszek, ziołowość.
26/26,5/26,5/7,5=86,5
Dyssov Okowita ziemniaczana z młodych ziemniaków OZI/0 (40%)
Wykorzystano lokalne ziemniaki odmiany red lady, destylowane do ok. 88%. W zapachu: koperek, mięta, zielony ogórek, morele. Smak mizerii, płatków ziemniaczanych z koperkiem, chrzan. Pyszne. Finisz tłusty – sezam, młode ziemniaki z koprem i oliwą, bób gotowany, szparagi, ogórki, pestki słonecznika.
28/28,5/29,5/9=95
Dyssov Bierband OP/1 (40%)
Na butelkę okowity 0,7 l o mocy 40% wykorzystano 9 butelek piwa American IPA z Browaru inBrand. Piwo ma 6,2% i 15,2 ekstraktu. Zapach kwiatów bzu, limonek, cytryn, nuty słodowe. W smaku jest słód – słodki, ale też nuty pieprzne, kardamon, zielone oliwki, słoność. W finiszu owoce – jabłka, cytrusy (zwłaszcza pomarańcze), dużo pieprzu i kardamonu.
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Dyssov Bierband OP/0 (40%)
Produkt powstał we współpracy z Browarem inBrand ze Skokowa. Ich piwo Koźlak ma 6,4% alkoholu i 16,8 ekstraktu. Po destylacji na jedną butelkę okowity wykorzystano aż 14 butelek piwa. W zapachu czekolada, pumpernikiel, kakao, piernik, chleb z rodzynkami i chmiel, ziołowość. W smaku dużo pierników – gałka muszkatołowa, goździki i czekolada, słodki słód oraz chmiel. Finisz długi, piernikowy. Świetnie oddaje charakter koźlaka.
28/28/28/9=93
Dyssov Bierbrand OP/4 (40%)
Na butelkę okowity 0,7 l o mocy 40% wykorzystano 9 butelek piwa American IPA z Browaru inBrand. Piwo ma 6,2% i 15,2 ekstraktu. Chmielone na zimno chmielem oktawia. Intensywny, bardzo przyjemny zapach chmielu, goryczki, nuta piernikowa, pumpernikla i cytrusy, jabłka. W smaku słodycz i goryczka, dużo grejpfruta, ale też śliwki i słód. W finiszu cytrusy, słód, chmiel i goryczka – intensywnie piwne, ale też nuty leśne – igliwie.
26,5/26,5/27/8=88