Druga edycja whisky finiszowanej w beczkach po polskim miodzie pitnym. Wypuszczono 1127 butelek z trzech beczek, z których każda była zalana miodem pitnym typu dwójniak z Pasieki Jaros. Proces finiszowania trwał rok i odbywał się w magazynie whisky DMS Barrels na Podlasiu. Bazą były czteroletnie single malt ze słowackiej destylarni Nestville, w tym destylaty z dziewiczych beczek. Moc – 43%. Zapach przyjemny, słodki, miodowy, nuty kwiatowe, waniliowe, sporo też nut ziołowych, przypominających bourbon. Smak bardzo słodki, miodowy, nuta toffi, nugatu. W finiszu słodycz, ale też propolisowa goryczka, dużo ziołowości – rozmaryn, mieszanka prowansalska.
Alkohole dnia, Spirits
single malt
Old Barrey Finiszowana w beczkach po polskim miodzie pitnym Cask 002
Old Barrey Finiszowana w beczkach po polskim miodzie pitnym Cask 002
Udostępnij:
Powiązane artykuły
Degustacje
degustacje, likier, wódka
Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]
Wydarzenia
bourbon, destylarnie, rynek, whiskey amerykańska
Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]
Alkohole dnia
likier
Kwaskowo-słodki aromat wieloowocowy, w zapachu dużo śliwki, suszonej śliwki i suszonej pigwy oraz jagód leśnych […]
Wydarzenia
prawo, rynek
18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]
Degustacje, TV
wódka
Alkohole dnia
wódka
Wyprodukowana dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., czysta wódka zbożowa o mocy 38%. Aromat delikatny, […]
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]