Palo Santo, czyli incienso marrón

W Paragwaju powstaje rum El Supremo – pierwszy na świecie rum, który jest częściowo starzony w aromatycznym drewnie z paragwajskiej dżungli. Drzewo palo santo (Bulnesia sarmientoi), znane lokalnie jako incienso marrón, odgrywa istotną rolę zarówno w kulturze, jak i ekosystemie Paragwaju oraz sąsiednich krajów regionu Gran Chaco, czyli Argentynie i Boliwii. To gatunek endemiczny dla regionu Gran Chaco, jednego z największych suchych lasów Ameryki Południowej.

Palo santo należy do najtwardszych gatunków drewna na świecie – jego naturalna odporność na grzyby i owady sprawia, że długo zachowuje strukturę. Z powodu nadmiernej wycinki (m.in. do celów rzemieślniczych, produkcji kadzideł i mebli) drzewo to jest objęte ochroną. Od wieków używane przez rdzennych mieszkańców (ludy Guarani czy Qom) jako święte drzewo – dym z niego służy oczyszczeniu przestrzeni z negatywnej energii. Wykorzystywane również w tradycyjnej medycynie – olejek eteryczny stosowany jest do leczenia infekcji, stanów zapalnych i bólu stawów.
​W 2024 roku firma Monin wykorzystała drewno palo santo w produkcji Paragon Palo Santo Cordial, będącego częścią linii Paragon Mystic Collection. Amerykański browar Dogfish Head wykorzystał drewno palo santo do produkcji piwa Palo Santo Marron – ciemnego ale leżakowanego w kadziach wykonanych z tego egzotycznego drewna. Drewno nadaje piwu unikalne nuty karmelu i wanilii. Ten sam producent wykorzystał też beczki, w których wcześniej dojrzewało piwo Palo Santo Marron, do finiszu whiskey.
El Supremo jest pierwszą międzynarodową marką rumu, gdzie wykorzystano to niezwykłe drewno do leżakowania trunku. El Supremo wykorzystuje drewno incienso marrón, czyli palo santo, do pierwszego etapu starzenia swoich rumów. To twarde, porowate drewno, występujące w Paragwaju, nadaje rumowi unikalny charakter. Dzięki swojej strukturze pozwala na większą oksydację, co zwiększa złożoność i intensywność rumu, jednocześnie nadając mu charakterystyczny dymny aromat. Taniny zawarte w drewnie nadają bursztynowy kolor oraz smaki karmelu, toffi i orzechów oraz żywicy, balsamicznych przypraw. Jego intensywny aromat wynika z obecności naturalnych olejków eterycznych, takich jak limonen i α-terpineol, które nadają rumowi niepowtarzalny charakter.​
Rumy El Supremo przechodzą proces podwójnego starzenia. Pierwszy etap odbywa się w kadziach z drewna incienso marrón, gdzie rum nabiera swojego charakterystycznego profilu smakowego i aromatycznego. Drugi etap to dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu.
13 maja odbędzie się degustacja rumów El Supremo, a poprowadzi ją ich twórca  Filippo Maria Olivi di Briana. Bilety: https://spirits.com.pl/produkt/el-supremo-z-wysylka/

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.