Passover Slivovitz

inaczej śliwowica paschalna lub pejsachówka, koszerna, destylowana w Polmosie Bielsko-Biała ze śliwek węgierek pod nadzorem przedstawiciela gminy żydowskiej. Nazwa pochodzi od święta Paschy, Żydzi tradycyjnie piją śliwowicę podczas świątecznej wieczerzy. Pomimo dużej mocy (70%) ma dość łagodny i intensywnie owocowy smak. Destylat o mocy 73-75% jest leżakowany przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach. W procesie destylacji wykorzystywane są wyłącznie śliwki, nie dodaje się cukru ani drożdży.

1 komentarz do “Passover Slivovitz”

  1. Cześć,
    Ta śliwowica choć najlepsza ze wszystkich śliwowic nie jest obecnie robiona pod nadzorem rabinackich. Nadzór jest po to by była koszerna a ta koszerna nie jest.

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.