wódka produkowana głównie we Francji (w mniejszym stopniu w Hiszpanii), z dodatkiem anyżu i lukrecji, o mocy 40-45%. Po połączeniu z kostkami lodu alkohol robi się śnieżnobiały (niektórzy dodają trochę wody, najlepiej w proporcji 1:5). Ma ostry smak, jest słodszy niż większość anyżówek. Uważany jest za odpowiednik absyntu, zaczęto go zresztą produkować po przejściowym zakazie produkcji absyntu we Francji. Nie ma jednak ani mocy absyntu, ani tej głębi smaku, ani opalizującej zielonej barwy. Wprowadził go na rynek Paul Ricard w 1932 roku (do dziś najbardziej znana marka to Pastis Ricard). Po połączeniu w 1975 roku firm Pernod i Ricard pastis jest w ofercie koncernu pod osobnymi markami, czyli jest też Pastis 51 (rozpoczęto produkcję w 1951 roku) pod marka Pernod, jak i Pernod Anise - odpowiednik Pastis Ricard. Są też liczne inne marki, np. Duval, Bastidon czy Girard.

Komentarze

Autor: Disorder

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail