Bardzo szczegółowy przewodnik po świecie japońskiej sake – po markach, gatunkach, zakładach, technologiach produkcji. Autor pod koniec lat 80. XX wieku przyjechał do Japonii jako nauczyciel angielskiego. Sake jednak tak go zafascynowała, że najpierw zaczął pracować w barze, potem w browarze produkującym sake. Omawia ponad sto marek sake, ponad 80 producentów, przedstawia historię sake, technologię produkcji, rekomenduje bary i sklepy. Japońskie nazwy bez wątpienia ułatwiają obcowanie z sake, która jest najmocniejszym na świecie napojem jaki uzyskuje się w procesie fermentacji – specjalne drożdże potrafią przerobić skrobię zawartą w ryżu do mocy aż 20%. Sake po raz pierwszy zaczęto butelkować w 1860 roku, wcześniej przechowywana była w drewnianych beczułkach. Choć współcześnie nieco wyparta przez piwo, wciąż jest obowiązkową pozycją w każdej japońskiej restauracji.

Komentarze

Źródło: Kodansha International, Tokyo 1998, s. 248, 14,95 USD, ISBN 978-4-7700-2076-7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail