Philip Harper: The Insider’s Guide to Sake

Bardzo szczegółowy przewodnik po świecie japońskiej sake – po markach, gatunkach, zakładach, technologiach produkcji. Autor pod koniec lat 80. XX wieku przyjechał do Japonii jako nauczyciel angielskiego. Sake jednak tak go zafascynowała, że najpierw zaczął pracować w barze, potem w browarze produkującym sake. Omawia ponad sto marek sake, ponad 80 producentów, przedstawia historię sake, technologię produkcji, rekomenduje bary i sklepy. Japońskie nazwy bez wątpienia ułatwiają obcowanie z sake, która jest najmocniejszym na świecie napojem jaki uzyskuje się w procesie fermentacji – specjalne drożdże potrafią przerobić skrobię zawartą w ryżu do mocy aż 20%. Sake po raz pierwszy zaczęto butelkować w 1860 roku, wcześniej przechowywana była w drewnianych beczułkach. Choć współcześnie nieco wyparta przez piwo, wciąż jest obowiązkową pozycją w każdej japońskiej restauracji.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.