Spirits, Wydarzenia
whiskey irlandzka

Pierwsza destylarnia whiskey w Dublinie od 125 lat

Pierwsza destylarnia whiskey w Dublinie od 125 lat

Udostępnij:

Odwiedzający stolicę Irlandii mieli dotąd możliwość zapoznania się z whiskey, zwiedzając starą destylarnię Jameson, obecnie zamienioną w muzeum. Wizytę w tym miejscu kończy wprawdzie degustacja, to jednak nie to samo, co czynna gorzelnia. Pierwszym nowym zakładem produkującym whiskey w Dublinie od 125 lat jest destylarnia Spirit of Dublin, należąca do Teeling Whiskey Company (należące do rodziny Teeling gorzelnie Cooley i Kilbeggan wykupił w 2012 roku koncern Beam Suntory).


Rodzina Teeling ma duże doświadczenie w zakładaniu nowych destylarni. Sięgając w odległą przeszłość, 1782 roku Walter Teeling zakładał gorzelnię Marrowbone Lane w Dublinie. W czasach współczesnych John Teeling zakładał w 1987 roku Cooley Distillery, pierwszą od ponad stu lat nową destylarnię whiskey w Irlandii. Twórcą Spirit of Dublin i Teeling Whiskey Company jest Jack Teeling, syn Johna.
Inwestycja w stolicy Irlandii kosztowała 10 mln euro. Będzie to niewielka destylarnia, o rocznych mocach produkcyjnych ok. 500 tys. l alkoholu, zatrudniająca 30 osób. Pierwszy spirytus ma tu popłynąć już w 2015 roku. Przy zakładzie działać będzie centrum dla zwiedzających, które da firmie wpływy zapewne nie mniejsze niż sprzedaż samej whiskey.
Jak anonsuje Jack Teeling, otwarcie Spirit of Dublin to powrót do rodzinnych korzeni, wszak Teelingowie zaczynali swoją przygodę z whiskey właśnie od Dublina. W XVIII wieku w irlandzkiej stolicy działało 37 destylarni whiskey. – Dublin był symbolem złotej ery w historii irlandzkiej whiskey, cieszę się, że trunek ten powraca na mapę miasta – mówi Jack Teeling.
Podobno mają być odtworzone technologie produkcji typowe dla dawnej dublińskiej whiskey. Zainstalowano tu tradycyjne miedziane aparaty odpędowe typu pot still, wzorowane na tych sprzed dwóch wieków. Centrum dla zwiedzających ma przedstawiać nie tylko markę Teeling Whiskey, ale też wprowadzać w historię gorzelnictwa w Dublinie.

teeling whiskey

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.