Wczoraj na Stadionie Narodowym, podczas Warszawskich Targów Książki, odbyła się promocja książki „Koniak. Świat wykwintnych alkoholi”. Organizatorem spotkania był Instytut Francuski, patron wydania książki.
– Koniak to trunek niezwykły, jest dziełem natury, człowieka i czasu. Powstaje z wyjątkowych winogron, które nie bardzo nadają się na wino, ale po destylacji i leżakowaniu w beczkach uzyskują niezwykłe aromaty. W rękach mistrzów kupażowania koniaki z różnych beczek, z różnych winnic, z różnych lat łączą się w doskonałe dzieło. A czas pracuje na korzyść koniaku. To jedyny trunek, którym można się rozkoszować, wiedząc, że zawartość kieliszka pamięta odległe czasy, kiedy nie było jeszcze nie tylko komputerów i telefonów komórkowych, ale w wielu domach nawet prądu – mówił autor.
Po promocji odbyło się spotkanie u ambasadora Francji. Pan ambasador Pierre Buhler otrzymał jako pierwszy egzemplarz z dedykacją. Gratulując książki przyznał, że sam bardzo lubi koniak, choć w ambasadzie podawano szampany i wina.
Wydawcą książki jest firma M&P Alkohole i Wina Świata.