Polak mistrzem świata flair

9 listopada po czterech dniach ciężkiej rywalizacji zostały ogłoszone wyniki finału mistrzostw świata organizowanych z ramienia międzynarodowej organizacji barmańskiej (IBA). W trakcie uroczystej kolacji, przepełnionej kubańskimi akcentami, świat poznał nowego mistrza świata w kategorii flair jakim jest Kacper Smarz (26 l.). Młody chłopak z małej miejscowości Wojcieszków (woj. lubelskie) urzekł sędziów nie tylko genialną techniką jaką zaprezentował w trakcie 5 minutowego występu finałowego, ale również smakiem i estetyką koktajlu Cubano Cafetini w skład którego wchodzi: siedmioletni kubański rum, likier z wiśni, likier kawowy, liście kafiru oraz świeży sok z grejfruta. Złoty medal cieszy podwójnie, gdyż jak mówi sam Kacper: „Większość zawodników, których zdeklasowałem swoim występem, jeszcze nie całe osiem lat temu, gdy zaczynałem przygodę ze sztuką flair wydawała mi się niedościgniona”.

Równolegle w kategorii klasycznej Polskę reprezentował Artur Wawrzyszczak, który finalnie swoją przygodę z tegorocznymi mistrzostwami zakończył w rundzie półfinałowej plasując się w pierwszej piętnastce światowej czołówki. Jego koktajl Cuba Unica również na bazie siedmioletniego kubańskiego rumu, likieru amaretto, likieru brzoskwiniowego ze złotem oraz soku z polskich jabłkowego zapewne na długo zapadnie w pamięć sędziów degustacyjnych.
Kolejne mistrzostwa odbędą się za rok w stolicy Włoch – Rzymie, a jak można się domyślać apetyty miłośników koktajli oraz członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów są głodne kolejnych sukcesów.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.