Książka o polskiej kuchni – dawnej i współczesnej, o kulinarnych obyczajach Polaków, nie mogłaby się obejść bez rozdziału na temat alkoholu. Autorka pisze o roli alkoholu na polskim stole, o biesiadowaniu, o doborze alkoholi do potraw, o historycznej emancypacji miodów, piwa i wódki. Przedstawia wódki czyste, ale też tradycję likierów, rozpoczynając od ziołowych eliksirów w średniowieczu i oczywiście miodowego krupniku. Na żubrówkę i trunki regionalne miejsca już nie wystarczyło. Rozdział zatytułowany „Alcohol” kończy wzmianka na temat win (głównie importowanych) oraz odradzającej się tradycji produkcji cydru.
Co ciekawe, książka ukazała się nie tylko po angielsku, także po: japońsku, chińsku i koreańsku. Jak dotąd nie ma polskiego wydania. Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest autorką m.in. książek: „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Japonii” i „Tradycje kulinarne Korei”, prowadzi bloga Kuchniokracja.