Whisky wypuszczona w serii Rarest Collection, w cenie 7300 funtów. Wydestylowana 16 marca 1983 roku – zaledwie kilka tygodni przed ostatecznym zamknięciem destylarni w maju tego samego roku. Edycja liczy 209 butelek, pochodzi z beczki nr 667, po czterdziestu latach moc alkoholu wyniosła 52,4%. Dojrzewał w beczce po sherry z europejskiego dębu, a beczka była początkowo przechowywana na Islay, aż do momentu, gdy została złożona w magazynie Duncan Taylor w Aberdeenshire w 2010 roku. Każda ręcznie wykańczana karafka jest numerowane sekwencyjnie z podpisanym certyfikatem autentyczności. Duncan Taylor ostatni raz wypuściła Port Ellen w 2013 roku.
W zapachu dym, wiśnie, śliwki, wędzone śliwki, anyż, skóra. Czuć wysoką moc alkoholu i wiek. Smak cierpki, dymny, masa wędzonych śliwek, anyż, koper, tytoń, sadza, sól, pieprz. Finisz cierpki, trudny, jak morwa kwaśny, tarnina, kalina, sól, pieprz, czarna herbata, skóra. Do tego utlenione wino, anyż. Ależ tu się dużo dzieje.